Vladimir Putin susține că Europa şi-a creat propriile probleme la gaze naturale: Rusia nu este de vină

Gazprom a trebuit să-şi îndeplinească obligaţiile în conformitate cu prevederile acordurilor pe termen lung înainte de a livra gaze către pieţele spot, iar ţările care au încheiat contracte pe termen lung, precum Germania, se bucură în prezent de preţuri mult mai scăzute, ba chiar pot revinde gaze în profit către vecinii lor, a subliniat Vladimir Putin la conferinţa sa de presă anuală tradiţională, de sfârşit de an, transmisă în direct de televiziuni.

De asemenea, președintele Rusiei a spus și că Europa şi-a creat propriile probleme ale gazelor şi ar trebui să şi le rezolve singură. Mai mult, Putin bănuieşte că o parte din gazele ruseşti transportate în Germania a fost revândută în cele din urmă Ucrainei.

Europa se luptă cu scumpirea gazelor

Marți, 21 decembrie, la hub-ul de gaze TTF din Olanda, preţul european de referinţă a atins nivelul record de 162,775 euro pentru un Megawatt-oră. Acest preț reprezintă o creştere de peste 10% comparativ cu preţul înregistrat luni. De asemenea, depășește și precedentul record din octombrie.

În Marea Britanie, preţul gazelor naturale cu livrare în ianuarie a atins deja un maxim istoric de 408,30 pence pentru o unitate termică. Totodată, prețul gazelor naturale a fost de şapte ori mai mare decât cel înregistrat la începutul anului.

„Gazul natural european îşi continuă ascensiunea inexorabilă”, susţin analiştii de la Deutsche Bank.

Conform specialiştilor, această majorare treptată este justificată de doi factori: temperaturile scăzute din Europa şi faptul că Gazprom nu a rezervat capacităţi suplimentare de tranzit în ianuarie pentru gazele naturale care trec prin Ucraina.

În plus, stocurile de gaze naturale ale Europei au fost afectate de iarna prelungită din 2020 şi nici nu au fost refăcute până la un nivel suficient. De asemenea, se adaugă şi aportul redus al energiilor regenerabile, precum energia eoliană, din cauza condiţiilor meteorologice actuale.

În contextul actual, anumiţi specialiști anticipează că Rusia îşi limitează intenționat livrările de gaze naturale spre Europa pentru a majora preţul energiei electrice. De asemenea, se vehiculează că Rusia urmărește să provoace presiuni pe europeni pentru a accelera punerea în serviciu a gazoductului Nord Stream 2. Deși lucrările de construcţie ale conductei respective s-au finalizat, o decizie oficială a Autorităţii de reglementare în energie din Germania cu privire la autorizarea Nord Stream 2 va fi anunțată abia la jumătatea lui 2022.