Marți, 21 decembrie, la hub-ul de gaze TTF din Olanda, preţul european de referinţă a atins nivelul record de 162,775 euro pentru un Megawatt-oră. Acest preț reprezintă o creştere de peste 10% comparativ cu preţul înregistrat luni. De asemenea, depășește și precedentul record din octombrie, conform AFP.

În Marea Britanie, preţul gazelor naturale cu livrare în ianuarie a atins deja un maxim istoric de 408,30 pence pentru o unitate termică, conform agerpres.ro.

Prețul gazelor naturale, de șapte ori mai mare

În prezent, prețul gazelor naturale este de şapte ori mai mare decât cel înregistrat la începutul anului.

„Gazul natural european îşi continuă ascensiunea inexorabilă”, susţin analiştii de la Deutsche Bank.

Conform specialiştilor, această majorare treptată este justificată de doi factori: temperaturile scăzute din Europa şi faptul că Gazprom nu a rezervat capacităţi suplimentare de tranzit în ianuarie pentru gazele naturale care trec prin Ucraina.

În plus, stocurile de gaze naturale ale Europei au fost afectate de iarna prelungită din 2020 şi nici nu au fost refăcute până la un nivel suficient. De asemenea, se adaugă şi aportul redus al energiilor regenerabile, precum energia eoliană, din cauza condiţiilor meteorologice actuale.

Rusia, acuzată că își limitează livrările de gaze naturale spre Europa

În contextul actual, anumiţi specialiști anticipează că Rusia îşi limitează intenționat livrările de gaze naturale spre Europa pentru a majora preţul energiei electrice. De asemenea, se vehiculează că Rusia urmărește să provoace presiuni pe europeni pentru a accelera punerea în serviciu a gazoductului Nord Stream 2. Deși lucrările de construcţie ale conductei respective s-au finalizat, o decizie oficială a Autorităţii de reglementare în energie din Germania cu privire la autorizarea Nord Stream 2 va fi anunțată abia la jumătatea lui 2022.

Astfel că fiecare tensiune diplomatică dintre Moscova şi țările europene antrenează un nou val de achiziţii pe piaţa gazelor naturale. De exemplu, decizia rușilor de a expulza doi diplomaţi germani, drept reacție la o măsură similară adoptată săptămâna trecută de Berlin, care acuză Moscova că a comandat asasinarea unui opozant cecen în Germania în 2019.

Ucraina, în centrul tensiunilor dintre Rusia și Occident

În prezent, Ucraina este în mijlocul tensiunilor diplomatice dintre Rusia și Occident. În continuare, europenii susțin că Moscova trimite soldaţi la granița ucraineană pentru o posibilă operaţiune militară. Kremlinul respinge toate acuzaţiile şi afirmă că Rusia este victima reală. Autoritățile ruse susțin că țara este amenințată de NATO, care înarmează Ucraina şi îşi multiplică desfăşurarea de mijloace maritime şi aeriene în regiunea Mării Negre.