Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, i-a îndemnat joi pe ruşi să se vaccineze împotriva COVID-19, în cadrul conferinţei de presă anuale de sfârşit de an.

„Imunitatea colectivă este astăzi în Rusia de 59,4% (…) Dar acest lucru nu este suficient, avem nevoie de imunitate colectivă de aproximativ 80%. Să sperăm că anul viitor, undeva cel puțin până la sfârșitul primului trimestru sau în al doilea trimestru, vom ajunge la acest nivel”, a declarat Vladimir Putin, potrivit Reuters.

Liderul de la Kremlin şi-a exprimat speranţa că Rusia va atinge imunitatea colectivă la coronavirus anul viitor, în contextul în care Rusia a înregistrat joi cel puţin 26.000 de cazuri de contagiere cu coronavirus, pentru a treia zi consecutiv, şi 1.002 decese.

Temele economice abordate

Pe teme economice, președintele rus a vorbit despre PIB și scăderea ratei șomajului, ce ar putea ajunge la 4,4% la finalul anului.

„Se așteaptă ca în acest an creșterea PIB-ului să fie de 4,5%.”

„Rata șomajului a scăzut, până la sfârșitul anului ar putea crește ușor până la 4,4%. Acesta este un indicator foarte bun al economiei în ansamblu”.

Amintim că, Rubla a atins joi cel mai mare nivel din ultima lună în raport cu dolarul, chiar înaintea conferinței de presă anuale a președintelui Vladimir Putin, pe fondul preocupărilor persistente cu privire la un impas între Rusia și Occident față de aspirațiile Ucrainei la NATO.

Până la ora 09.01 GMT, rubla a crescut cu 0,6% față de dolar la 73,29, mai devreme atingând 73,1850, cea mai puternică cotă din 22 noiembrie.

Tensiunile cu Occidentul

Potrivit EFE, preşedintele rus susţine joi conferinţa de presă anuală tradiţională, în care abordează teme din actualitatea internă şi externă, pe fondul tensiunilor cu Occidentul ca urmare a concentrării de trupe ruse la frontiera cu Ucraina. Este cea de-a 17-a ediţie a acestui eveniment, care în acest an a revenit la un format faţă în faţă şi se desfăşoară în sala centrală de expoziţii „Manej” din Moscova.

Potrivit TASS, conferinţa de presă este transmisă în direct pe canalele Rossia-1, Rossia-24, Pervîi Canal (Canal Unu) şi NTV, precum şi pe posturile de radio Maiak, Vesti FM şi Radio Rossii.

Interpretarea în direct în limbajul semnelor este asigurată de canalul de televiziune al Televiziunii Publice Ruse (OTR) şi este disponibilă şi pe site-ul OTR. Radiodifuzorul gazdă al evenimentului este Compania de stat de radio şi televiziune din Rusia (VGTRK).

Înainte de conferinţa de presă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a cerut jurnaliştilor să păstreze o distanţă socială şi să îşi schimbe măştile pe tot parcursul evenimentului. De asemenea, el a declarat că, pentru a se respecta măsurile sanitare, microfoanele din zona media vor fi schimbate după fiecare întrebare, iar jurnaliştii le pot lua ca suveniruri.