Germania, în alertă din cauza tensiunilor Rusia-Ucraina! Este o criză care provoacă îngrijorare

Șefa diplomației germane a spus că îngrijorarea ei este mare, deoarece preşedintele rus face declaraţi înaintea unor „mişcări de trupe” la frontiera cu Ucraina, conform informațiilor transmise de afp.com

În acest context, Annalena Baerbock subliniază că această „criză gravă” cu Moscova poate fi soluţionată doar prin dialog. Anterior, liderul de la Kremlin a ameninţat cu „măsuri militare şi tehnice adecvate ca represalii”, în cazul în care Occidentul îşi menţine, în opinia sa, o „linie foarte clar agresivă”.

Acuzațiile lansate de Rusia la adresa SUA și NATO

Rusia acuză SUA şi NATO de faptul că-şi consolidează prezenţa militară la frontierel ruse şi înarmează Ucraina, pe care o susţin în mod public, în care efectuează manevre militare şi desfăşoară forţe la Marea Neagră. De cealaltă parte, Occidentul acuză Moscova de veleităţi agresive, după ce armata rusă a comasat zeci de mii de militari la frontiera cu Ucraina, din teritoriul căreia Rusia a aneat deja o parte.

Astfel, Annalena Baerbock insistă asupra necesităţii unui dialog cu autorităţile ruse şi îndeamnă la folosirea „fiecărui milimetru al mijloacelor de acţiune”.

„În pofida faptului că s-au făcut propuneri care nu constituie baza noastră de negocieri, trebuie să vorbim împreună. Este important să ne adunăm la masa negocierilor cu Moscova, în cadrul formatului Normandia, din care fac parte Germania, Franţa, Ucraina şi Rusia.

Este necesar, de asemenea, să se folosească ”posibilitatea oferită în cadrul Consiliului NATO-Rusia” de a ”vorbi împreună şi a contrbui la împiedicarea unei noi escladări”, a declarat aceasta într-o conferinţă de presă.

Vladimir Putin amenință direct UE

Președintele Rusiei, Vladimir Putin a lansat marți, un avertisment pentru rivalii săi occidentali, în cazul în care aceștia nu-şi încetează politica pe care Rusia o denunţă drept ameninţătoare.

„În cazul unei păstrări a liniei foarte clar agresive a colegilor noştri occidentali, vom lua măsuri militare şi tehnice adecvate ca represalii.  Consolidarea la frontierele ruse a grupurilor militare ale Statelor Unite şi NATO şi organizarea unor manevre militare de amploare constituie o sursă de îngrijorare.”, a spus Vladimir Putin într-o cadrul unei întâlniri la Ministerul Apărării.

Președintele rus lansează aceste acuzaţii în contextul în care Occidentul acuză Kremlinul de faptul că comasat zeci de mii de militari la frontiera cu Ucraina, în pregărirea unei ofensive.

În acest context, Vladimir Putin a subliniat necesitatea ca Statele Unite şi NATO să ofere garanţii de securitate Rusiei prin semnarea unor tratate ruse care interzic orice extindere viitoare a Alianţei Nord-Atlantice.

Liderul de la Kremlin i-a transmis deja această revendicare președintelui american Joe Biden, în cursul unui summit virtual, la începutul lui decembrie. Totoodată, la sfârşitul săptămânii trecute, Putin a făcut publice două proiecte de tratat în acest sens.

„Chiar dacă Moscova ar obţine satisfacţie, acest lucru nu ar fi deloc suficient,” a declarat Vladimir Putin.