Generalul cu patru stele Silviu Predoiu este unul din cei mai respectați ofițeri de informații români. A fost director interimar al Serviciului de Informații Externe în repetate rânduri și știe destul de bine despre ce e vorba în materie de politică externă.

„În zona de vulnerabilitate întotdeauna e unul dominant. Acum e pericolul Rusiei”, a punctat jurnalistul Dan Andronic referitor la un potențial conflict în estul Europei.

Predoiu: Nu se vrea un război adevărat

Provocat de moderatorii Dan Andronic și Mirel Curea să analizeze cu ce riscuri ne confruntăm în cazul izbucnirii unui război, invitatul a negat un pericol iminent. Este vorba mai degrabă de o tactică foarte abilă a rușilor, crede Silviu Predoiu. „Nu văd un conflict militar legat de noi. Ideea e să previi un război. Semnalul diplomatic occidental e rudimentar. Nu se vrea un război adevărat. E o formă de negociere. E un focar de tensiune permanent care convine firmelor de armament. Ucraina a cumpărat drone ultraperformante din Turcia, de exemplu”, a subliniat fostul șef al SIE.

„Problema noastră e că nu avem cine să vorbească la UE”

În aceeași intervenție din studioul EVZ, Silviu Predoiu a criticat politica externă a României, care i se pare ca și inexistentă. „Facem politică externă la prețul unei șepci”. De asemenea, generalul de patru stele a criticat și relația mediocră cu UE. Invitatul a menționat noua specie de politician creată de Uniunea Europeană, funcționarul internațional. „Problema noastră e că nu avem cine să vorbească la UE”, a conchis generalul Silviu Predoiu.

Ediția completă a podcastului poate fi vizionată aici: