Geolog ca pregătire, Silviu Predoiu a absolvit un curs de informații externe la Școala de ofițeri de securitate din Brănești (Ilfov). Invitatul a demontat unele mituri despre profesia de agent de informații.

Fotografiile cu Ceaușescu au un scop propagandistic

Chestionat de jurnalistul Mirel Curea dacă superiorii le dădeau de înțeles, în anii care au precedat Revoluția, că urmează schimbări importante, Silviu Predoiu a specificat: Departe de a fi un centru de dizidență, centrul de pregătire de la Brănești avea o abordare extrem de pragmatică. Era prevăzută o vizită la Muzeul de istorie a partidului. Urma să ni se spună despre isprăvile partidului, despre tovarășul Ceaușescu. Eram cu o legendă, că am fi de la Ștefan Gheorghiu. Instructorul a zis: Doamnă, hai să terminăm cu prostiile. Fotografiile (n.r. – cu Ceaușescu tânăr ilegalist comunist, foto jos) au un scop propagandistic”.

Predoiu: Erai recrutat și verificat în permanență

„Se vorbea foarte puțin despre politică. La recrutare convingerile ideologice se menționau și se trecea mai departe. Erai recrutat și verificat în permanență. Nu se vorbea de comunism, ci de protejarea operativă a obiectivelor economice. Se vorbea de rezervele strategice, să înțeleagă cei recrutați ce protejează”, a mai subliniat fostul șef al SIE.

O mărturie asemănătoare o oferă și fostul agent de contrainformații. Într-un interviu – eveniment în emisiunea EVZ Istoric, acesta a dat detalii captivante despre ce presupunea cu adevărat munca de ofițer de contraspionaj economic. Ioan Burdulea povestește în cartea sa „În slujba adevărului – din amintirile unui ofițer de informaţii”, carte ce poate fi comandată pe www.agoramag.ro, multe informații inedite despre pregătirea intensivă a viitorilor agenți de spionaj economic, care viza păstrarea secretelor economice ale țării. Resursele alocate erau importante, atât ca misiuni operative cât și ca acțiuni de influență, precizează colonelul (r) în volumul său devenit bestseller.