Invitatul jurnalistului Dan Andronic, colonelul (r) Ioan Burdulea, a făcut parte din celebra Unitate 0110, specializată în acţiuni de contraspionaj în ţările socialiste. Această unitate specială ultracalificată a fost înființată în anul 1969, după invadarea Cehoslovaciei de către sovietici. De altfel, agenții sovietici au prestat o serie de activități intense de spionaj și contraspionaj pe teritoriul României, până la Revoluția din 1989, potrivit mărturiei specialistului militar.

Ioan Burdulea: Iliescu a fost pregătit de sovietici să-i ia locul lui Ceaușescu

Chestionat de moderatorul emisiunii EVZ Istoric dacă ar putea trage concluzia, pe baza informațiilor cu acces limitat la care a avut acces și a instrumentelor profesionale specifice profesiei sale, dacă Ion Iliescu a fost agent sovietic, Ioan Burdulea a precizat: „Da, nu am nicio ezitare. Agenții nu erau numai de informații, erau și de influență. Ion Iliescu a fost pregătit de sovietici de când era student să-i ia locul lui Ceaușescu. E convingerea mea.

Era alunecos, tipul aparatchik

Inclusiv tezele din 1971, prin care Ceaușescu a pierdut sprijinul celei mai mari părți a intelectualității, au fost scrise când secretar al Comitetului central pentru propagandă era Iliescu. E un om cu posibilități de manipulare a maselor, atrăgea mulțimile. Era alunecos, tipul aparatchik. Ținea la colaboratori cât avea un interes”, a subliniat invitatul. Fostul ofițer de informații a mai observat că timp de un an-doi de la Revoluție, anterior puciului contra lui Gorbaciov (foto), puterea de la București făcea întocmai ce i se dicta de la Moscova.

În slujba adevărului – din amintirile unui ofițer de informaţii”, carte ce poate fi comandată pe www.agoramag.ro lămurește o bună parte din speculațiile care s-au vehiculat pe tema agenților sovietici în România.

Ediția completă a unui interviu de colecție poate fi urmărită aici: