Unul dintre cele mai fierbinţi scandaluri la nivel internaţional, în acest moment, este cel din jurul softului israelian de spionaj Pegasus, pe care mai multe guverne ale lumii l-ar fi folosit pentru a spiona cel puţin 50.000 de oameni.

“Programul e vândut legal şi este destinat unor scopuri acceptate de toţi ca fiind justificate”

Generalul Silviu Predoiu, fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe (SIE), a fost invitat, marţi seara, la Antena 3. El a declarat că nu are informaţii cum că vreo structură a statului român ar fi achiziţionat acest soft.

“Interesul pentru achiziţionarea unui asemea program-spion şi chiar şi deţinerea acestuia, nu reprezintă o ilegalitate. Programul nu este vândut pe piaţa neagră, ci în mod legal şi este destinat unor scopuri acceptate de toţi ca fiind justificate. Problema este cum este el folosit ulterior achiziţionării.

În unor unor îmbunătăţiri şi upgrade-uri succesive, acest program are avantajul de a genera riscuri foarte mici de alertare a proprietarului telefonului vizat de serviciul care urmăreşte accesarea acestuia. Reuşeşte să acceseze un mijloc de comunicaţii fără să aibă neapărat nevoie de implicarea proprietarului dispozivului. Foloseşte vulnerabilităţi ale aplicaţiilor instalate pe telefoane, pe iPad-uri ş.a.m.d. De fapt, firma NSO este o firmă care şi-a construit o imagine foarte bună în identificarea şi exploatarea de vulnerabilităţi în sistemele Apple”, a precizat Silviu Predoiu.

“Nu este o premieră în adevăratul sens al cuvântului”

Generalul Silviu Predoiu explică ce anume aduce nou acest scandal, care nu este totuşi o premieră la nivel internaţional.

“Nu este o premieră în adevăratul sens al cuvântului. Să nu uităm de scandalul Snowden şi de dezvăluirile acestuia în legătură cu programul Prism folosit de Guvernul american pentru monitorizarea internetului, ce a permis supravegherea a milioane de utilizatori. Să nu uităm de scandalul vizavi de cooperarea pe interceptare de semnale electronice dintre SUA şi Danemarca, program care a dus la interceptarea unor lideri politici vest-europeni.

Este perceput ca o premieră datorită implicării extrem de active şi justificate, în opinia mea, a mijloacelor mass-media, urmare a faptului că, cel puţin conform comentariilor, foarte mulţi jurnalişti ar fi fost monitorizaţi cu ajutorul acestui program”, a mai spus fostul şef al SIE.

Ce se întâmplă în România în cazul unor astfel de încălcări ale legii?

Întrebat dacă există structuri de control în România în acest moment, care să poată depista eventuale astfel de încălcări ale legii şi în ţara noastră, Silviu Predoiu a răspuns:

“Din punct de vedere tehnic, da, este posibil să se întâmple. (…) Eu, ca general de informaţii, nu cred că vor exista, la un moment oarecare, tehnologii care să asigure securitate totală. Asta, din punct de vedere tehnic.

Din punct de vedere legal, ar fi nerealist să spuneam că nu s-ar putea întâmpla şi în România, mai ales că avem nişte precedente. Toate umbrele aruncate de dezbaterea pe statul paralel, pe depăşirea competenţelor de o serie de structuri ş.a.m.d. Lucrurile acestea se pot întâmpla în lipsa înţelegerii corecte şi aplicării responsabile a mecanismelor de checks & balances (verificări şi echilibrare – n.red.) în stat.

Nu există abateri de acest gen făcute de servicii doar de dragul de activităţii. Ele au loc, dacă au loc, încurajate, explicit sau implicat, de puterea executivă şi permise de lipsa de fermitate sau câteodată absenţa totală a controlului exercitat de puterea legislativă.”

Sursă foto: captură Antena 3