România poate deveni o forță economică și logistică regională

Cele mai recente date furnizate de firma de consultanță EY și Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) arată că țara noastră înregistrează progrese considerabile în a deveni o forță economică și logistică regională. Aceste progrese sunt rezultatul investițiilor publice masive în economie și infrastructură, asumate și implementate de Guvernul Ciolacu.

România se situează în topul creșterii economice la nivelul UE. A devenit un magnet pentru investitorii străini. În primele cinci luni ale acestui an, România este a doua piață de fuziuni și achiziții din regiune. A depășit Cehia, ajungând foarte aproape de Polonia în ceea ce privește volumul.

„În România, în primele cinci luni din 2024 faţă de primele cinci luni 2023, avem o consistență fantastică atât pe volum, avem 110 versus 107 tranzacţii parafate la cinci luni, dar și pe valoare.

Dacă piaţa românească obișnuia să stea în jurul a 200 de tranzacții pe an, cam ăsta era volumul tradițional în România, iar Polonia era o piaţă de 400 de tranzacții anual, în prezent diferenţa între Polonia și România este marginală.

Vorbim de 246 faţă de 253 de tranzacţii. Suntem pe locul al doilea, foarte, foarte aproape de Polonia”, a menționat Iulia Bratu, Head of Lead Advisory, EY România, în cadrul unui eveniment de specialitate.

Iulia Bratu, Head of Lead Advisory, EY România
Iulia Bratu (SURSA FOTO: EY România)

România face progrese uriașe din punct de vedere economic

Valoarea medie a unei tranzacții în România este de aproximativ 40 de milioane de euro. Totuși, tranzacțiile medii și mari devin din ce în ce mai dinamice. Progresul înregistrat de România este remarcat și de analiștii polonezi. Polonia consideră că țara noastră va juca un rol din ce în ce mai important pe plan regional în anii următori.

Cezary Bachański, directorul forumului Micro și Mici Afaceri al ZPP (Uniunea Antreprenorilor și Lucrătorilor), a observat că România face progrese uriașe din punct de vedere economic și al nivelului de trai, evidențiind măsurile care au contribuit la aceste realizări.

„România a efectuat cu meticulozitate o mulţime de reforme, de reglementare sau favorabile afacerilor. Peste câțiva ani, vor lua o bună parte din tortul din care trăim”, a explicat el.

Cezary Bachański
Cezary Bachański (SURSA FOTO: Facebook, Cezary Bachański)

România, mai atractivă decât Polonia pentru mediul de afaceri

Pentru el, România este mai atractivă decât Polonia pentru mediul de afaceri datorită predictibilității în ceea ce privește TVA-ul și sistemul fiscal. În România, sistemul fiscal este mai simplu decât cel polonez, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii. El preferă țara noastră și datorită unei taxări mai reduse.

Investițiile în infrastructura mare sunt un factor crucial în creșterea atractivității României, precum și aderarea la Spațiul Schengen în transportul aerian și maritim în martie 2024, cu perspective bune și pentru transportul rutier.

Transformarea profundă a României în acest domeniu este rezultatul investițiilor fără precedent asumate prin programul de guvernare al cabinetului condus de Marcel Ciolacu. Anul acesta, PSD estimează că peste 120 de miliarde de lei din bugetul național și din fonduri europene vor fi alocate lucrărilor de infrastructură publică. Această sumă reprezintă echivalentul a 7,2% din PIB. Astfel, România se apropie de ținta de 10% din PIB.

Ce s-a întâmplat în primele patru luni ale acestui an?

Semnalul pozitiv transmis prin politicile guvernamentale recent implementate este confirmat și de datele Oficiului Național al Registrului Comerţului (ONRC). În primele patru luni din 2024, au fost înființate 2.308 de societăți cu capital străin, cu un capital social subscris totalizând peste 12,4 milioane de dolari, în creștere cu 46,4% față de aceeași perioadă a anului anterior, când suma înregistrată fusese de 8,47 milioane de dolari.

În aprilie 2024, au fost înmatriculate 633 de societăți cu participare străină, având un capital subscris de 2,17 milioane lei. În ceea ce privește domeniile de activitate, majoritatea înmatriculărilor s-au înregistrat în comerțul cu ridicata și amănuntul, repararea auto și moto (35,23% din total), activități profesionale, administrative, științifice și tehnice (17,06% din total) și transport, depozitare și comunicații (15,32%). La finele lunii aprilie, erau înregistrate 253.534 de societăți cu participare străină la capitalul social, cu o valoare a capitalului subscris de peste 70,58 miliarde de dolari.