Premierul Ludovic Orban a declarat vineri, la Orşova, că nu există scenariul ca România să se întoarcă la starea de urgenţă şi carantină, afirmând că situaţia este sub control.

„Nu există un astfel de scenariu, după cum vedeţi, de cinci săptămâni am oprit creşterea numărului de infectări, ba chiar am avut două săptămâni o uşoară tendinţă de descreştere a numărului de cazuri.

”Am limitat răspândirea virusului”

Sigur, descreşterea nu e aşa cum ne-am dori-o, dar situaţia este sub control, am limitat răspândirea virusului, capacitatea de tratare nu este depăşită, toate structurile sistemului de sănătate au posibilitatea şi fac faţă la situaţia în care ne găsim. Nu există aceste ipoteze”, a spus Orban, întrebat dacă există varianta ca România să se întoarcă la starea de urgenţă şi lockdown.

Premierul a participat, vineri, la Orşova, judeţul Mehedinţi, la prezentarea proiectului „Conducta de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor-Orşova-Băile Herculane-Jupa”.

În context, Premierul Ludovic Orban a anunțat, joi, în cadrul unei ședințe de guvern, că luni, 14 septembrie, va fi prelungită starea de alertă.

Prelungirea stării de alertă

Executivul nu a reușit însă până joi să obțină avizul Consiliului Legislativ pe actul normativ care prevede prelungirea cu o lună a stării de alertă.

”Nu avem avizul, nu o să putem s-o adoptăm astăzi. Va trebui să facem luni Comitetul Național pentru Situații de Urgență și ședință de guvern pentru a putea adopta starea de urgență”, a declarat Ludovic Orban, în timpul ședinței.

”Sunt prevederile legate de ziua votului care trebuiesc introduse în mod obligatoriu și mai sunt câteva măsuri de relaxare în anumite domenii”, a adăugat Orban.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a confirmat, la rândul său, că propunerea prelungirii stării de alertă va fi cu încă 30 de zile.

”După cum vedem și evoluția, suntem pe un platou. Propunerea Ministerului Sănătății este de prelungire a stării de alertă”, a spus Tătaru.