Marcel Ciolacu și-a început discursul de la Focșani, de la manifestările prilejuite de Ziua Unirii Principatelor Române cu un citat din Petre Țuțea. Liderul PSD s-a întrebat de ce a fost nevoie să huiduim în această zi. În opinia sa, un răspuns de tipul ”Fiindcă așa ni s-a cerut de la partid” trebuie să fie uitat în viitorul României.

“Petre Țuțea spunea <<Eu nu am cerut să fiu român, am avut doar noroc”, a declarat Marcel Ciolacu, marți, în debutul discursului său de la Focșani.

El a continuat, afirmând că în urmă cu 164 de ani, la Focșani, s-a scris primul paragraf al istoriei statului național unitar român.

“În urmă cu 164 de ani, aici, la Focșani, s-a scris primul paragraf al istoriei statului național unitar român. O istorie marcată de multe momente dificile, o istorie de-a lungul căreia noi, românii, de fiecare dată am demonstrat că doar uniți putem depăși orice obstacole, că doar împreună putem crea un viitor mai bun”, a spus Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu, despre visul focșănenilor de a se uni cu restul țării

El a arătat că unirea Moldovei cu Țara Românească și apoi desființarea de facto a hotarului din piața de unde a vorbit au creat premisele României Mari.

„A fost un proces bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două principate, dar am avut nevoie și de o concretizare politică. În prezent suntem în etapa în care forma politică trebuie dublată de perseverență și de implicare fermă în economia regiunilor care moștenesc vechile principate”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

El a adăugat că începerea lucrărilor la Autostrada Moldovei îndeplinește visul focșănenilor de a se uni cu restul țării.

“De aceea, demararea în 2022 a lucrărilor la Autostrada Moldovei îndeplinește visul focșănenilor de a se uni în sfârșit cu restul ţării. În același timp, investiția va accelera dezvoltarea regiunii și va crește puterea economică a orașelor din această parte a țării, inclusiv a Focșaniului pentru că doar prin unitate, solidaritate și proiecte comune suntem cu toții mai puternici, doar așa vom reuși să trecem cu bine peste toate tulburările economice provocate de pandemia prin care am trecut și de războiul nedrept ce încă se poartă la granițele noastre”, a afirmat liderul PSD.

Reacția liderului PSD după ce a fost huiduit

El s-a întrebat în finalul discursului său de ce a fost nevoie să huiduim în această zi.

“La mulți ani și sper din tot sufletul ca împreună să transmitem acasă fiecare ce reprezintă această Zi Națională, să nu fim nevoiți acasă să le răspundem copiilor noștri, nepoților noștri, fraților și surorilor mai mici de ce a fost nevoie să huiduim într-o astfel de zi și sper că un răspuns fiindcă așa ni s-a cerut de la partid să fie uitat în viitorul României și să înțelegem rostul și privilegiul pe care îl avem de a fi astăzi în piață cu toți”, a încheiat președintele social-democrat.

Marcel Ciolacu a fost huiduit în timpul discursului pe care l-a susținut la Iași, cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române.