Rareș Bogdan reacționează! Ce se întâmplă cu guvernul Cîțu?

Rareş Bogdan a declarat că situația este mai complicată decât părea, însă „asta nu înseamnă că nu vom pune reformele în practică”

„Situaţia este mai complicată decât părea, dar asta nu înseamnă că nu vom pune reformele în practică. Vă asigur că încă nu se pune problema. Este normal ca premierul să aibă dreptul să îşi evalueze miniştrii, este normal să îşi evalueze cabinetul periodic pentru că este cel care răspunde pentru punerea în aplicare a programului de guvernare. Faptul că premierul validează sau analizează activitatea miniştrilor săi nu este nimic anormal, într-un guvern funcţional, într-o coaliţie funcţională. Nu are în vedere anumiţi miniştri.

Am văzut că au apărut pe surse tot felul de… Nici domnul Nazare, nici domnul Năsui nu intră în intenţia prim-ministrului de a fi schimbaţi, dar, ca la orice remaniere, prim-ministrul are dreptul să hotărască, discutând şi cu liderii coaliţiei. Prim-ministrul nu face altceva decât să analizeze activitatea miniştrilor săi. Sigur că unele dintre lucrurile aşteptate de cetăţeni sunt uşor întârziate. Vă asigur că noi mai avem de guvernat ţara aceasta încă şapte ani şi jumătate”, a declarat Rareş Bogdan, la Antena 3.

Ce se întâmplă cu Adrian Oros?

Totodată, acesta a vorbit și despre zvonul conform căruia Adrian Oros, apropiat al lui Ludovic Orban, ar urma să fie remaniat.

„Dacă  noi vom face evaluările în funcţie de apropiaţi, atunci lucrurile vor arăta extrem de rău pentru România. Dacă vom face evaluările în funcţie de taberele politice în care s-au plasat sau de simpatiile politice interne ale unuia sau altuia, înseamnă că nu am învăţat nimici din cei 31 de ani de democraţie şi nu am învăţat nimic din ceea ce aşteaptă românii.

Evaluarea se face în funcţie de performanţă şi nu prin faptul că Adrian Oros este mai prieten cu Ludovic Orban decât cu Florin Cîțu sau Rareş Bogdan sau domnul Ciucă e mai prieten cu Klaus Iohannis, cu Rareş Bogdan, Florin Cîțu decât cu Ludovic Orban. Nu în logica aceasta se vor face evaluările. Florin Cîțu le face strict pe bază de performanță şi de ce au realizat aceşti miniştri în şase luni. Dacă unii dintre miniştri nu au confirmat şi nu au fost suficient de buni în a pune în aplicare planurile de reformă şi atragerea de fonduri europene, atunci vor suferi consecinţele”, a conchis Rareș Bogdan.

Premierul Florin Cîțu ia în calcul o remaniere guvernamentală la începutul lunii iulie

Florin Cîțu ia în calcul o remaniere guvernamentală la începutul lunii iulie, potrivit informațiilor transmise de g4media.ro. Pe lista miniștrilor care ar urma să fie schimbați figurează cinci nume, trei de la PNL, două de la USR PLUS. Ar fi vorba despre Adrian Oros (Agricultură), Alexandru Nazare (Finanțe) și încă un liberal iar de la USR PLUS ar fi vorba de Claudiu Năsui (Economie) și Ioana Mihăilă (Sănătate). Antena 3 a vehiculat și alte posibile nume de miniștri pe listă (Cristian Ghinea, Stelian Ion), conform sursei menționate.

În acest context, vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, susține, într-o declarație pentru sursa menționată că este apanajul premierului de face schimbări atunci când consideră că echipa trebuie împrospătată.

„Dacă tot suntem în timpul campionatului, e ca la fotbal. Dacă după o repriză un jucător nu a dat randament iar pe banca de rezerve sunt jucători mai valoroși sau mai proaspeți, e absolut normal să se treacă la schimbarea jucătorului obosit care nu a fost suficient de performant. Sigur că, având în vedere că suntem într-o coaliție, este logic și normal că premierul va sta de vorbă și cu liderii coaliției, dar decizia finală este la prim-ministru. El este cel care contează și cel care decontează atât victoriile, cât și un eventual eșec.

Dacă ne uitam la primele șase luni de guvernare putem să vedem rezultate excepționale în domeniul economic, și ușoare întârzieri ale reformelor pe zona administrativă și, sigur, pe anumite reforme majore promise de către coaliție în timpul campaniei electorale. Aici vina nu este a lui Florin Cîțu, ci de multe ori au fost, după cum s-a plâns atât el cât și Dan Barna, disfuncționalități între Guvern și Parlament.

Evaluarea ministrilor nu se va va face în funcție de simpatia sau apropierea dintre miniștri și liderii politici care azi se luptă pentru poziții în cadrul celor două partide. Nici în cadrul USR PLUS și nici în cadrul PNL. Nu contează taberele din care e ministru, contează strict performanța lui”, a declarat Rareș Bogdan.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea