Negocierile dintre PNL, PSD și UDMR avansează în ritm alert! Până în acest moment, politicienii au căzut de comun acord aproape în totalitate, dar, totodată, negocierilor au provocat tensiune între oameni.

Astăzi, Nicolae Ciucă, noul premier propus de Partidul Național Liberal, a anunțat public că PNL și PSD s-au înțeles în proporție de 99,99%. Singura chestiune care mai trebuie discutată între partidele politice este cine va ocupa rolul de prim-ministu al țării.

Programul de guvernare, finalizat

„Am finalizat programul de guvernare, acordul politic, partea de conținut cu premier psd și PNL, mâine ne revedem și mâine seară închidem negocierile. Este vorba despre a revedea programul, s-a închis și capitolul pe justiție. Nu mai sunt ministere la care să discutăm. UDMR rămâne în coaliție. Conținutul pe ministere o să fie comunicat zilele următoare. Nu avem niciun minister în dispute.”, a declarat Nicolae Ciucă.

Liberalii au decis vineri seară să ceară ministerul Transporturilor ori pe cel al Dezvoltării. UDMR ameninţa că nu mai intră în guvern dacă nu va obţine ministerele pe care le are deja în prezent (exemplu: ministerul Dezvoltării). Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus că, fără UDMR, social-democraţii nu vor intra la guvernare. De la aceste premise au pornit, sâmbătă, negocierile.

Țipete în sala negocierilor

În ciuda declarațiilor făcute de Nicolae Ciucă, negocierile dintre partidele politice au cauzat tensiune între oficiali. Au fost auzite țipete puternice din sala în care aveau loc discuțiile, iar jurnaliștii prezenți au fost îndepărtați.

Totuși, Ciolacu spune că nu au țipat, doar că nu au avut microfon și au vorbit mai tare.

Jurnaliștii nu au fost lăsați să se apropie de sala de negocieri

Angajaţii Camerei Deputaţilor au instalat garduri de delimitare în faţa camerei unde s-au susținut negocierile pentru formarea noului Guvern, după ce jurnaliștii au constatat că din interior se aud urlete. La solicitarea acestora, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Sorin Grindeanu, a scos delimitatoarele.

În acest moment, persoanele care au ieșit din sală au spus că negocierile au avansat lent spre deosebire de vineri. Discuţiile stacnează din cauză că PNL şi PSD nu se înţeleg în privinţa împărţirii ministerelor, astfel că este posibil ca o nouă rundă de negocieri să aibă loc şi duminică, potrivit news.ro. PSD a stabilit deja un Consiliu Naţional, duminică, pentru a valida programul de guvrernare şi acordul politic între grupările politice. Cu toate acestea, nu se ştie, încă, dacă negocierile se vor finaliza.

„Mai mult ca sigur este încă o zi de negocieri”, a spus un membru liberal.