Presiuni pe Parlament pentru modificări aduse Legii pensiilor! Minerii au venit la Camera Deputaţilor.

Presiuni pentru modificarea Legii privind sistemul unitar de pensii publice

Mai exact, miercuri, 16 iunie, un grup de sindicalişti de la Sindicatul Energia Rovinari a venit la Camera Deputaţilor. Oamenii cer adoptarea unui proiect de lege referitor la activitatea în condiţii de muncă speciale. Minerii şi energeticienii din Complexul Energetic Oltenia (CEO) în categoria celor care îşi desfăşoară activitatea în astfel de condiţii, spun sindicaliştii.

Proiectul 75/2021 pentru modificarea Legii privind sistemul unitar de pensii publice se află miercuri pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor. El urmează să fie supus votului, iar sindicaliştii speră să influenţeze rezultatul de astăzi.

Sindicaliştii acuză un adevărat „genocid social”

Unul dintre liderii sindicali veniţi miercuri la Palatul Parlamentului a acuzat guvernele României că, timp de ani la rândul, au făcut reduceri de costuri inclusiv cu grupa de muncă, cu condiţiile de muncă ale minerilor şi energeticienilor ce lucrează la CEO, transmite Agerpres.

Manu Tomescu, vicepreşedinte Sindicatului Energia Rovinari: „Am venit astăzi în Parlament pentru a susţine un proiect de lege, un proiect care aduce o modificare la legea pensiilor, un proiect care să recunoască condiţiile speciale de muncă în care muncesc minerii şi energeticienii din Complexul Energetic Oltenia.

Datorită faptului că zeci de ani la rând angajatorul nostru, guvernele României au făcut reduceri de costuri inclusiv cu grupa de muncă, cu condiţiile de muncă ale minerilor şi energeticienilor din Complexul Energetic Oltenia, media de vârstă a acestei bresle din această companie a ajuns la 52 de ani. Noi spunem – un genocid social, pentru că am făcut o medie, în ultimii cinci ani au decedat 45 de colegi de-ai noştri, în fiecare an, mineri şi energeticieni, în timpul activităţii.”

Reducerea vârstei de pensionare cu 3 ani

În plus, Manu Tomescu a mai explicat că minerii şi energeticienii sunt cea mai îmbătrânită categorie de salariaţi din toată industria românească. Proiectul de lege ar reduce vârsta de pensionare cu 3 ani.

„Acest proiect ne recunoaşte condiţiile de muncă în care noi muncim.(…) Am reuşit să creăm un consens în care partidele politice din Parlament au înţeles problema noastră, să voteze şi să ne recunoască condiţiile de muncă.

Prin proiectul votat astăzi se adaugă şi categoria minerilor şi energeticienilor din Complexul Energetic Oltenia la condiţii speciale de muncă. Ele au ca efect şi pensionarea mai devreme cu trei ani decât până acum a acestei categorii, reduce vârsta de pensionare cu trei ani”, a mai declarat, miercuri, liderul sindical.