ANM anunță că vine gerul

Întoarcerea iernii se face simțită cu putere, avertizează Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Temperaturile scad constant, iar un ciclon în formare în Marea Mediterană aduce cu el precipitații sub formă de ploi și ninsori în toate zonele. Specialiștii în meteorologie prognozează că temperaturile vor înregistra scăderi de până la 20 de grade Celsius. În depresiuni, se prevede instalarea gerului.

„Masa de aer rece a coborât în zona țării noastre, astfel încât astăzi, cel puțin în jumătatea nordică a țării, temperaturile nu au mai depășit 4 grade Celsius la amiază, după cele 15-16 și chiar 20 de grade Celsius în partea vestică, ieri. De mâine, această masă de aer va cuprinde și zona de sud și sud-est a țării, astfel încât debutul săptămânii va fi caracterizat de o vreme mai rece decât în mod obișnuit. Vorbim despre maxime de 3-4 grade, inclusiv în Capitală, iar minimele vor fi de -11 grade în zonele depresionare din estul Transilvaniei”, a explicat Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), la Digi 24.

În perioada imediat următoare, se anunță variații termice considerabile de la o zi la alta, însă există o ușoară tendință de încălzire, astfel încât valorile termice vor reveni la niveluri normale pentru acest interval de timp.

Spre mijlocul săptămânii viitoare, vremea se încălzește

Vestea îmbucurătoare este că, începând cu mijlocul săptămânii viitoare, condițiile meteorologice se îmbunătățesc termic. Temperaturile vor înregistra o creștere. Maximele se vor situa în intervalul de 1 până la 8 grade Celsius, în timp ce minimele vor oscila între -5 și 5 grade Celsius.

„Tot de la mijlocul săptămânii vor fi și precipitații. Va ninge în zona montană, vor predomina ninsorile dar nu excludem să avem și în zonele joase de relief precipitații sub formă de ploaie și lapoviță, pentru că temperaturile scăzute vor favoriza acest context, în condițiile în care un nou ciclon se va forma în Mediterană”, a precizat specialistul.

De luni, vremea va fi friguroasă, cu temperaturi sub nivelul obișnuit pentru această perioadă în cea mai mare parte a țării. Cerul va fi variabil, cu înnorări și precipitații slabe în anumite regiuni. Pot apărea ninsori la munte, iar izolat, precipitații mixte în zona de sud-est. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări notabile pe litoral, în a doua parte a intervalului și în extremitatea de sud-vest. Precum și pe crestele montane. Temperaturile maxime vor oscila între -3 și 6 grade Celsius. În timp ce minimele vor fi cuprinse între -8 și 2 grade Celsius, valori mai scăzute în depresiuni. Se anunță formarea ceții pe suprafețe reduse.

În București, temperatura maximă se va situa în jurul a 3-4 grade Celsius, iar cea minimă între -5 și -2 grade Celsius. Cerul va fi parțial înnorat, iar vântul va avea intensitate redusă până la moderată.