Cod portocaliu și Cod galben de viituri în zonele din nord-vestul țării

Două coduri de viituri, în vigoare. Duminică, specialiștii de la „Apele Române” au emis avertizări Cod portocaliu și Cod galben de viituri pentru regiunea nord-vest a țării.

Situația se caracterizează prin creșteri de debite și creșteri ale niveluri ale apelor. Ele sunt generate de propagarea viiturilor formate anterior în amonte. În plus, există posibilitatea depășirii sistemelor de apărare.

Scopul acestor avertismente este de a notifica și pregăti atât populația, cât și autoritățile locale pentru potențialele impacturi ale viiturilor în această zonă.

Codul portocaliu este în vigoare de duminică, de la orele 12:00.

„Conform situației hidrometeorologice actuale şi prognozei meteorologice pentru următoarele 24 de ore, specialiștii Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor actualizează codurile hidrologice, care vor fi active în partea de Nord – Vest a țării.

Astfel, începând de astăzi (duminică – n.r.) la ora 12:00, este în vigoare Codul portocaliu pentru râurile din bazinele hidrografice: râul Tur – pe sectorul aval de Acumularea Călineşti Oaş (sector îndiguit – judeţul Satu Mare) și râul Crasna – pe sectorul situat în aval de stația hidrometrică Craidorolţ (sector îndiguit – judeţul Satu Mare). Acesta este valabil până mâine (luni – n.r.), la miezul nopții”, potrivit unui comunicat de presă.

Cod galben valabil până marți , la ora 9:00

În plus, Codul galben este în vigoare începând de duminică la ora 12:00. El se va menține până marți la ora 09:00.

Râurile vizate vor fi cele din bazinele hidrografice ale Turului (județul Satu Mare), Crasnei – pe sectorul situat în aval de stația hidrometrică Craidorolţ (județul Satu Mare) și Barcăului – curs inferior (județul Bihor).

Această alertă indică posibilitatea creșterii nivelurilor apelor și a debitelor în aceste zone, cu impact asupra comunităților riverane.

„Fenomenele vizate constau în creşteri de debite şi niveluri, ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte, cu depăşiri ale cotelor de apărare. Se menționează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce şi pe afluenții de grad inferior ai râurilor marcate pe hartă.

În acest context recomandăm respectarea măsurilor dispuse de autoritățile de la nivel național, județean sau local, cu responsabilități ȋn gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații”, se menționează în finalul comunicatului Institutulului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (I.N.H.G.A).