Pfizer ar trebui să facă fabrică în România? O spune însuși Mihai Tudose! Trebuia să se întâmple până acum

Fostul premier Mihai Tudose a fost invitat de jurnaliștii Dan Andronic și Mirel Curea să comenteze modul în care statul a gestionat pandemia. Amintim că întregul episod al podcastului poate fi vizualizat la finalul articolului.

„Am creat un cadrul normal pentru medici (n.r. – în perioada când a fost premier). După primul șoc și groază, băieții au realizat că e bine să ia niște măsuri să nu mai ajungă oamenii la ATI. Medicii sunt suprasolicitați. Nu există medicamente. Trebuie să găsim soluții pentru a limita ca oamenii să ajungă la ATI. Factorul uman e esențial într-o pandemie ca asta.

Dacă aș fi fost prim-ministru, luam ministrul de Finanțe, ministrul Sănătății, aș fi mers eu personal la Pfizer. Alții plătesc 5 euro în plus la o doză, dar îi rog, îi plătesc să facă fabrică în România. Nu puteam face și noi un împrumut ca guvernul Viktor Orban? (…) Statul e tâmpit, are bubă la cap. Dacă unul stă, se uită la extinctor și nu știe ce să facă cu el, înseamnă că e tâmpit. Dacă știe ce să facă cu el și nu face, e criminal. Au sărit testarea în masă, ăsta nu e management de sănătate”, a declarat Mihai Tudose pentru EVZ Play.

Cum s-a ajuns în situația actuală?

Potrivit celor spuse de Tudose, una dintre cauzele principale ale situației actuale este lipsa testării în masă gratuite.

„Trebuie să găsim o măsură pentru extindere (n.r. – a certificatului verde), dar cu testul. Dacă mă doare un rinichi, nu intru în spital fără test. Dar după ce am intrat în spital intru în contact cu personal medical netestat. Pe anumite meserii, sanitare, învățământ, vânzătoare, tot ce intră în contact cu populația, aș impune testul pe cheltuiala statului. Îl faci zilnic, costă mai puțin decât să băgăm miliarde în decese.

Făceam fabrică de teste până acum. Dacă ești bolnav fiindcă nu te-ai vaccinat, nu cumva ți-ai limitat singur dreptul la muncă? Dacă își face vaccinul și se îmbolnăvește stă cam 4-5 zile acasă. Dacă el e Batman, ca stat îl las în concediu fără plată. Trebuie să existe și o penalitate. Dacă ești Batman și nu vrei să te vaccinezi, atunci îți tai singur dreptul la muncă”, a completat fostul premier.