Corporația farmaceutică din Statele Unite ale Americii Pfizer a elaborat un nou tratament împotriva infectării cu coronavirus. De această dată nu mai este vorba despre un ser administrat prin injectare, ci de o pilulă ce se poate lua pe cale orală.

Conform Pfizer, pastila împotriva Covid-19 are o eficienţă de 89% în prevenirea riscului spitalizării sau decesului, potrivit AFP.

„Analiza intermediară a arătat o reducere cu 89% a riscului spitalizării din cauza Covid-19 şi a decesului din orice cauză, în comparaţie cu un placebo, la pacienţi trataţi în trei zile de la apariţia simptomelor”, a anunțat Pfizer.

Pfizer dă un nou tun: Vaccinarea copiilor

Statele Unite ale Americii a făcut un pas înainte în ceea ce privește vaccinarea copiilor cu vârsta sub 12 ani, după ce un grup consultativ de experți a recomandat vaccinarea lor cu serul Pfizer. Copiii vor fi vaccinați cu o treime din doză, despre care se spune că este eficientă în proporție de peste 90% în prevenirea infecțiilor simptomatice.

Vaccinul Pfizer pentru copii va fi administrat într-o doză mai mică față de versiunea pe care o primesc adulții și adolescenții, adică 10 micrograme, în loc de 30 micrograme. Este vorba și de o formulă diferită, mult mai ușor de depozitat la temperaturi scăzute. Versiunea pentru copii poate fi păstrată până la 10 săptămâni la frigider, în comparație cu versiunea pentru adulți, care trebuie ținută într-un congelator până la două săptămâni înainte de utilizare. De asemenea, diferă și ambalajul.

Care sunt riscurile și beneficiile

Conform testelor, efectele secundare ale vaccinului Pfizer la copii au fost de obicei ușoare și au apărut în prima sau a doua zi după injectare. Cele mai frecvente reacții adverse au fost durerea la locul injectării, oboseală, dureri de cap și durerile musculare. Studiul nu a raportat niciun caz de miocardită, un tip de inflamație a mușchiului inimii, care a apărut după vaccinare la adolescenți.

Se pare că și copiii, ca și adulții, riscă să se infecteze cu virusul SARS-CoV-2, dar este mai puțin probabil să se îmbolnăvească foarte grav sau să aibă nevoie de spitalizare. Cu toate acestea, din cauza creșterii numărului de cazuri, infecția cu Covid a devenit a opta cauză de deces la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani în ultimele 12 luni, potrivit CDC. Deși copiii cu diabet, astm, obezitate sau alte probleme de sănătate sunt expuși unui risc mai mare, aproximativ o treime dintre copiii spitalizați cu COVID nu sufereau de vreo afecțiune.