Atenție! Renunțați să mai luați vitamina D preventiv împotriva Covid-19! Dr Vasi Rădulescu, medic specialist internist, ne avertizează că această administrare nerecomandată medical ne „poate face rău”.

„Să nu ne mai îndopăm cu suplimente, vitamina D nu a arătat beneficii în COVID și să ne informăm corect”.

Dr Vasi Rădulescu a clarificat care este rolul vitaminei D în tratamentul împotriva Covid-19.

„Experții care au făcut metaanaliza au descoperit că nivelurile mai scăzute de vitamina D nu au fost corelate cu riscuri suplimentare, iar administrarea vitaminei D nu a îmbunătățit cu nimic lucrurile în evoluția bolii. Nu este studiu, ci metaanaliză – adică o coroborare de studii. Adică mama studiilor”, susține Dr Vasi Rădulescu

„Sărmanul ficat care trebuie să le metabolizeze pe toate”

Medicul specialist internist ne îndrumă să evităm consumul de medicamente fără prescripție medicală deoarece există riscul de a afecta organe importante precum ficatul.

„Sigur, mulți o țin cu marota „da, dar nici rău nu face, atunci de ce să nu iau?” Ba poate face rău. Niveluri mai crescute de vitamina D pot duce la modificări osoase importante, la tulburări digestive… Iar suplimentele luate cu pumnul pot conține substanțe nedeclarate care pot face mult rău. Nu mai zic de sărmanul ficat care trebuie să le metabolizeze pe toate”, a explicat Dr Vasi Rădulescu.

Lipsa de vitamina D

Având totuși un rol important în sănătatea noastră, medicul specialist în nutriție, Dr Marinela Murguleț a explicat cum ne putem da seama dacă suferim de lipsa vitaminei D.

„Nu prea ne dăm seama că avem această problemă, dar un medic, în momentul în care are un pacient în față, pacientul se plânge de oboseală, de transpirații, nu asimilează calciu și poate să aibă chiar crize de spasmofilie. Sunt persoane care se plâng chiar de atacuri de panică. De asemenea, persoane cu exces ponderal, pentru că vitamina D este implicată și în procesele de lipoliză, de topire a grăsimii din corp și atunci toate persoanele supraponderale sau obeze, de regulă au deficit de vitamina D în corp.

Nu foarte multă îşi face această analiză, acum medicii au început să recomande dozarea vitaminei D în sânge. Ca analiză uzuală se face în toate laboratoarele din România. Are valori normale între 30 şi 100. Personal, recomand ca vitamina D să fie în sânge, cam la valori între 50 şi 60. Există studii care spun că peste 60, vitamina D este anti-tumorală, anti-cancerigenă. O patologie la care tot timpul găsim valori foarte mici ale vitaminei D în sânge” a spus Dr. Marilena Murguleț, medic specialist în nutriție la Antena 3.