Deși au existat unele controverse, experții FDA au votat cu 17 voturi pentru și o abținere în favoarea recomandării autorizării vaccinului în două doze pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani. Grupul a decis că beneficiile vaccinului depășesc riscurile și că este sigur și eficient pentru prevenirea infectărilor, scrie Buzzfeed News.

Unii membri ai comitetului consultativ FDA și-au exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa datelor privind eficiența unei singure doze și dacă este oportun să se recomande aprobarea vaccinului doar pentru copiii cu risc crescut. În plus, s-au întrebat dacă decizia ar putea fi folosită pentru a justifica obligativitatea vaccinării. În timp ce unii guvernatori americani au spus că vor impune vaccinarea copiilor de peste 5 ani care merg la școală, deciziile au început să fie contestate de unele voci.

Prin ce diferă vaccinurile pentru copii de cele destinate adulților

Vaccinul Pfizer pentru copii va fi administrat într-o doză mai mică față de versiunea pe care o primesc adulții și adolescenții, adică 10 micrograme, în loc de 30 micrograme. Este vorba și de o formulă diferită, mult mai ușor de depozitat la temperaturi scăzute. Versiunea pentru copii poate fi păstrată până la 10 săptămâni la frigider, în comparație cu versiunea pentru adulți, care trebuie ținută într-un congelator până la două săptămâni înainte de utilizare. De asemenea, diferă și ambalajul.

Care sunt riscurile și beneficiile vaccinurilor pentru copii

Conform testelor, efectele secundare ale vaccinului Pfizer la copii au fost de obicei ușoare și au apărut în prima sau a doua zi după injectare.

Cele mai frecvente reacții adverse au fost durerea la locul injectării, oboseală, dureri de cap și durerile musculare. Studiul nu a raportat niciun caz de miocardită, un tip de inflamație a mușchiului inimii, care a apărut după vaccinare la adolescenți.

Cât de periculos este COVID-19 pentru copii

Se pare că și copiii, ca și adulții, riscă să se infecteze cu virusul SARS-CoV-2, dar este mai puțin probabil să se îmbolnăvească foarte grav sau să aibă nevoie de spitalizare. Cu toate acestea, din cauza creșterii numărului de cazuri, infecția cu Covid a devenit a opta cauză de deces la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani în ultimele 12 luni, potrivit CDC. Deși copiii cu diabet, astm, obezitate sau alte probleme de sănătate sunt expuși unui risc mai mare, aproximativ o treime dintre copiii spitalizați cu COVID nu sufereau de vreo afecțiune.