Datele sugerează că o creștere a gradului de acoperire a vaccinării în rândul acestui segment de populație ar putea reduce incidența formelor severe de Covid în SUA.

CDC a analizat 464 de pacienți infectați cu Covid, cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani, răspândiți în 19 spitale de pediatrie din SUA, din iunie până în septembrie, când varianta Delta era în creștere.

În timp ce aproximativ 72% dintre ei aveau cel puțin o afecțiune care le-a crescut riscul de forme severe ale bolii, cercetătorii au descoperit că 97% dintre cei spitalizați nu fuseseră vaccinați, transmite CNBC.

Constatările CDC sunt similare cu rezultatele unui studiu realizat în Israel

Dintre pacienții infectați, 6 au fost vaccinați și 174 nevaccinați. Aproximativ 43% au avut nevoie de terapie intensivă, iar 16% dintre cei aflați în stare critică au necesitat ventilație, înregistrându-se două decese, potrivit studiului.

Constatările CDC sunt similare cu rezultatele unui studiu realizat în Israel, care a constatat că vaccinul Pfizer a avut o eficiență de 92% în prevenirea spitalizării la pacienții cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani.

Studiul israelian nu a prezentat însă suficiente cazuri pentru a evalua corect eficiența completă a vaccinului împotriva spitalizărilor, subliniază CDC.

Peste 104 milioane de americani au fost vaccinați cu doza completă de la Pfizer

Administrația pentru Alimente și Medicamente a aprobat în august vaccinul Pfizer pentru cei de peste 16 ani, așteptând noi rezultate despre eficacitatea vaccinului în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani. Peste 104 milioane de americani au fost vaccinați cu ambele doze de la Pfizer, în timp ce peste 9 milioane au primit deja și a treia doză.

CDC a autorizat a treia doză de vaccin Pfizer pentru anumite grupuri cu risc, inclusiv pentru persoanele de 65 de ani și peste, pentru toți adulții vulnerabili din punct de vedere medical și cei care se confruntă cu expunerea la Covid din cauza job-ului.

Experții din domeniul sănătății s-au abținut să aprobe o a treia doză pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani, invocând îngrijorări cu privire la riscul unor afecțiuni cardiace induse de vaccin: miocardita și pericardita.

Pfizer susține că rezultatele studiilor pe copiii cu vârste cuprinse între 6 luni şi 5 ani ar putea fi disponibile în curând. Compania a estimat anterior că rezultatele pentru cea mai tânără grupă de vârstă ar putea fi disponibile până în octombrie sau noiembrie.