Casa Albă vine cu precizări de ultimă oră referitore la evoluția campaniei de vaccinare anti-covid. Sursa citată a dezvăluit miercuri planul de a începe în noiembrie imunizarea împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer a 28 de milioane de copii americani cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani.

Potrivit AFP, Casa Albă așteaptă încă autorizaţia din partea autorităţilor sanitare. Totodată, sursa citată precizează că vaccinările încep la doar câteva zile după ce se primește recomandarea finală.

„Eforturile noastre de planificare înseamnă că vom fi gata să începem vaccinările în câteva zile după recomandarea finală” din partea Centrelor pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din SUA, a afirmat Casa Albă într-un comunicat.

În același timp, un grup de experţi al CDC este programat să se reunească pe 2 şi 3 noiembrie în legătură cu această chestiune, iar recomandarea agenţiei urmează să fie publicată foarte curând după această dată.

Amintim faptul că, în urmă cu câteva zile, un comitet consultativ al Agenţiei pentru alimente şi medicamente (FDA) din Statele Unite va analiza datele furnizate de Pfizer, pe 26 octombrie. În cazul în care decizia sa este pozitivă, FDA va da undă verde pentru a deschide calea către CDC.

În ceea ce privește disponibilitatea vaccinurilor, Casa Albă informează că serurile vor fi disponibile în cabinetele de pediatrie, în spitalele de pediatrie, dar şi în şcoli, a mai spus Casa Albă. Totodată, sursa citată mai precizează că ambalajul vaccinului a fost modificat pentru a fi mai uşor de utilizat, cu pachete de 10 flacoane (fiecare conţinând 10 doze). Guvernul va furniza, de asemenea, echipamentul necesar inoculărilor, inclusiv ace mai mici.

Amintim faptul că Guvernul a dat asigurări că Statele Unite dispun de suficiente doze pentru a imuniza toţi copiii din această grupă de vârstă.

Evoluția campaniei de vaccinare anti-covid în România

În România, numărul persoanelor vaccinate este în creștere. Potrivit datelor puse la dispoziția Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP-CNSCBT), prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, situația din ziua de 19 octombrie a.c., ora 17.00, este următoarea:

Numărul de doze administrate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer-BioNTech (în ultimele 24 de ore): 19.272 de persoane vaccinate cu o doză; 7.707 de persoane vaccinate cu a două doză; 22.618 de persoane vaccinate cu a treia doză.

În ceea ce privește numărul de doze administrate împotriva COVID-19 cu vaccinul Moderna (în ultimele 24 de ore), acesta a fost: 549 persoane vaccinate cu o doză; 129 persoane vaccinate cu a două doză, 1.434 de persoane vaccinate cu a treia doză.

Pe de altă parte, numărul de doze administrate împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca (în ultimele 24 de ore) a fost: 16 persoane vaccinate cu o doză; 27 de persoane vaccinate cu a două doză.

Numărul de doze administrate împotriva COVID-19 cu vaccinul Johnson&Johnson (în ultimele 24 de ore) a fost de 16.989. Vaccinul nu necesită rapel.