Companiile aeriene majore din SUA, forțate de Casa Albă să impună vaccinarea obligatorie a angajaților

În acest context, Jeffrey Zients, coordonatorul efortului anti-COVID al Casei Albe, a vorbit în ziua de joi cu directorii generali ai American Airlines, Delta Air Lines şi Southwest Airlines, pentru a se asigura că lucrează rapid pentru a impune vaccinarea angajaţilor înainte de termenul limită, potrivit informațiilor transmise de reuters.com

Amintim că Biden a semnat luna trecută un ordin executiv prin care contractorii federali au obligaţia de a impune angajaţilor să se vaccineze anti-COVID. Termenul limită pentru finalizarea vaccinărilor este 8 decembrie.

Companiile aeriene din SUA au un număr de contracte federale

American Airlines a declarat vineri, 1 octombrie, că peste 100.000 de angajaţi din SUA vor trebui să se vaccineze, însă nu a specificat o dată de conformare. Totodată, compania respectivă a adăugat că angajaţii vor putea solicita scutiri pe motive religioase sau de sănătate.

„În timp ce încă lucrăm la detaliile cerinţelor federale, este clar că membrii echipei care aleg să rămână nevaccinaţi nu vor putea lucra la American Airlines. Ne dăm seama că această obligativitate federală poate fi dificilă, dar este ceea ce se cere companiei noastre şi vom respecta acest lucru”, au declarat preşedintele Doug Parker şi preşedintele Robert Isom.

Unii oficiali ai companiei aeriene ceruseră Casei Albe să amâne termenul ordinului executiv, semnat de Biden luna trecută, până după sezonul aglomerat al călătoriilor de vacanţă.

Zients a cerut companiilor aeriene „să acţioneze mai devreme decât mai târziu pentru a se asigura un proces de implementare cât mai bun posibil” iar administraţia de la Casa Albă nu intenţionează să relaxeze termenul limită, potrivit sursei menționate.

Zients i-a îndemnat, de asemenea, să ia exemplu de la United Airlines, care a impus vaccinarea angajaţilor în luna august. Cele trei companii aeriene au confirmat separat că discuţiile au avut loc, dar au refuzat să facă publice detaliile.