Comisia militară din Senatul american a avut o serie de audieri deosebit de importante, marţi, pe tema retragerii din Afganistan. Au fost audiaţi generalul Mark Milley, dar şi secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.

Talibanii nu au rupt legăturile cu Al Qaeda

Președintele Comitetului Șefilor de Stat Major din armata SUA este de părere că talibanii nu au rupt legăturile cu Al Qaeda, astfel că trebuie consideraţi, în continuare, o organizație teroristă.

„O grupare Al Qaeda sau Stat Islamic care s-a refăcut și aspiră să atace SUA este o posibilitate foarte reală”, a spus Milley.

Când ar putea veni aceste atacuri? Generalul Milley este de părere că în următoarele 12 până la 36 de luni ar putea apărea condițiile pentru ca aceste grupări să-și desfășoare activitatea în „spații neguvernate”.

Cetățenii vor fi apărați

Statele Unite ale Americii vor continua să facă tot posibilul pentru a-şi proteja cetăţenii de atacurile teroriste provenite din Afganistan, a adăugat gen. Mark Milley, însă misiunea este, în prezent, mai dificilă.

Cine este generalul Mark Milley

Mark Milley, în vârstă de 63 de ani, este consilierul militar cu funcția cea mai înaltă al actualului președinte american, Joe Biden.

El este liderul Comitetului Șefilor de Stat Major, format din cei mai înalți opt oficiali militari. Generalul nu face parte din lanțul de comandă militară și nu ordonă forțelor SUA, însă reprezintă legătura dintre Casa Albă și Pentagon, scrie antena3.ro.

Are gradul de general cu patru stele

Mark Milley ocupă funcția actuală încă din octombrie 2019, din vremea administrației Trump și are gradul de general cu patru stele.

În ultima perioadă, numele său a fost deseori invocat în spațiul public, după ce o carte a jurnalistului Bob Woodward a arătat cum Milley a făcut demersuri pentru a preveni scenariul în care Donald Trump pornește un conflict militar în ultimele zile de mandat.

El i-a contactat pe responsabilii militari din China în contextul îngrijorărilor legate de comportamentul lui Trump, în perioada care a precedat insurecția de la Capitoliu.

Sursa foto: Dreamstime