Casa Albă a făcut anunțul cel mare. Potrivit sursei citate, de la începutul lunii noiembrie, Statele Unite îi vor lăsa să intre pe teritoriul lor pe toţi pasagerii care provin din străinătate cu condiţia ca ei să fie vaccinaţi cu schema completă împotriva COVID-19, relatează AFP şi Reuters.

Coordonatorul luptei împotriva pandemiei de la Casa Albă, Jeff Zients a făcut o serie de declarații în acest context. Potrivit acestuia, pentru a putea intra în SUA, călătorii care provin din străinătate vor trebui să se testeze înainte de călătorie şi să poarte măşti, urmând să fie pus în practică un sistem de monitorizare a contactelor.

În ceea ce privește sistemul de monitorizare, acesta va fi pus în practică de companiile aeriene, care vor trebui să colecteze informaţii ce vor permite contactarea călătorilor, a precizat el.

De menționat este faptul că noua decizie luată de SUA reprezintă astfel ridicarea unei restricţii care datează din martie 2020 şi care îi vizează pe călătorii care provin în special din Uniunea Europeană, Regatul Unit sau China, dar care mai târziu s-au aplicat şi Indiei sau Braziliei.

Jeff Zients a insistat asupra faptului că această decizie, care intervine într-un context de mare tensiune între Franţa şi SUA, este „dictată de ştiinţă”. În acealși timp, el a mai subliniat faptul că SUA şi-au luat răgazul de a institui un sistem global bazat pe „indivizi” şi nu pe diferenţele de tratament în funcţie de ţările de provenienţă.

Ce se întâmplă cu persoanele nevaccinate

Pe de altă parte, oficialul american nu a menţionat ce vaccinuri vor fi recunoscute de SUA pentru a permite intrarea călătorilor.

În ceea e privește persoanele care nu s-au vaccinat anti-covid, coordonatorul luptei împotriva pandemiei a lui Joe Biden a precizat în plus că americanii nevaccinaţi care vor reveni în SUA după un sejur în străinătate vor trebui să se supună unor obligaţii de testare încă şi mai stricte. De asemenea, acestora li se va cere astfel să se testeze în ziua care precede revenirea lor şi apoi din nou după sosirea în SUA.

Amintim faptul că SUA a înăsprit tonul în ultimele săptămâni şi a înmulţit anunţurile privind impunerea vaccinărilor acolo unde autorităţile federale o pot face. Totuşi, momentan nu a fost luată decizia drastică de a impune vaccinarea pe zborurile interne din SUA. Trebuie menționat faptul că în prezent SUA interzic intrarea pe teritoriul lor a cetăţenilor non-americani care în ultimele 14 zile au mers în Regatul Unit, zona Schengen, Irlanda, China, India, Africa de Sud, Iran şi Brazilia.