O întâlnire cu adevărat specială la Casa Albă! Merkel, față în față cu Biden. Despre ce au vorbit cei doi?

Cancelarul Angela Merkel a realizat o vizită oficială la Casa Albă, unde a discutat în Biroul Oval cu președintele Joe Biden pe baza unei agende ample. Astfel, acest moment a marcat eforturile americane de a repara relațiile cu partenerii europeni, conform informațiilor transmise de washingtonpost.com

Angela Merkel și Joe Biden au vorbit, printre altele, despre pandemie, schimbări climatice, dezvoltarea economică a Chinei și atacuri cibernetice. Totodată, cei doi au vorbit și despre retragerea trupelor din Afghanistan, revizuind și eforturile de refacere a tratatului nuclear din Iran, potrivit sursei menționate.

Despre ce au mai vorbit cei doi?

De asemenea, întâlnirea a avut și o însemnătate simbolică și susține declarațiile președintelui Biden, care își dorește reluarea relațiilor SUA – Europa. Amintim că Angela Merkel se va retrage în curând din poziția pe care o ocupă de 16 ani, conducând cea mai puternică națiune din Europa.

Conform sursei menționate, Angela Merkel i s-a adresat lui Joe Biden cu „dragă, Joe”, iar acesta i-a spus cancelarului că îi va simți lipsa la summiturile internaționale, unde s-au întâlnit ani la rând.

„Suntem uniți. Uniți în angajamentul nostru de a rezolva regresul democratic, corupția și populismul de carton oriunde ar exista acestea în lume”, a declarat Joe Biden, relatează Washington Post.

„Suntem mai mult decât conștienți de contribuțiile Statelor Unite ale Americii privind Germania liberă și democrată. Deci aștept cu nerăbdare să reîntregim relațiile noastre din nou”, a reacționat  Angela Merkel, prin intermediul unui interpret.

Mai apoi, Biden a vorbit și despre obiecțiile SUA privind conducta de gaze naturale Nord Stream 2. Subiectul respectiv este unul complicat, deoarece oficialii americani se tem că aceasta, care este în proporție de 90% gata, va oferi Rusiei o pârghie asupra Germaniei.

Sursa foto: Dreamstime