Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti a venit cu o primă reacţie după incidentul în care a fost implicat unul dintre elicopterele americane ce efectuau zboruri de antrenament pentru Ziua Aviaţiei, ce va fi celebrată pe 20 iulie.

“Urmărim îndeaproape evoluţiile (…) Lucrăm alături de partenerii noştri români pentru a rezolva situaţia”

Două maşini şi doi stâlpi de iluminat de pe Bulevardul Aviatorilor au fost avariaţi, în urma aterizării forţate a elicopterului, transmite Brigada Rutieră.

Ambasada SUA este conştientă de incident şi urmărim îndeaproape evoluţiile. Înţelegem că nu au existat răniţi. Lucrăm alături de partenerii noştri români pentru a rezolva situaţia şi vom furniza informaţii actualizate pe măsură ce vor deveni disponibile”, au transmis reprezentanţii misiunii diplomatice.

Vezi aici chiar momentul în care elicopterul doboară doi stâlpi pe Bulevardul Aviatorilor.

Modificări pentru Ziua Aviaţiei: toate zborurile au fost anulate

În urma incidentului de joi, toate zborurile de Ziua Aviaţiei au fost anulate.

Generalul maior Viorel Pană, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene din România a fost cel care a dat ordinul, iar anunţul a fost făcut de către generalul de brigadă Constantin Spînu, șeful Direcției Informare și Relații Publice din cadrul MApN.

Acesta a explicat că nu vor mai fi survolări de aeronave de Ziua Aviaţiei, iar ceremonia se va ține prin depunere de coroane de flori de la Monumentul Aviatorilor, transmite Mediafax.

Cum a reacţionat ministrul Lucian Bode după incidentul de joi?

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a comentat şi el acest incident, spunând că pilotul a luat decizia de moment de a ateriza forţat într-un loc pe care l-a considerat sigur. În plus, din fericire, s-au înregistrat doar pagube materiale.

“Elicopterul aparține forțelor armate americane. În momentul în care au constatat acea defecțiune tehnică, au constatat că pierd din altitudine și au hotărât să aterizeze forțat, într-un loc pe care ei l-au considerat sigur.

Sunt doar pierderi materiale. La aterizare a atins doi stâlpi de iluminat din Piața Charles de Gaulles, care au căzut peste mașinile care erau în acel moment în piață. Sunt câteva mașini avariate. Nu sunt victime.

Noi am securizat zona. Se dirijează circulația, în așa fel încât, după ce se fac toate procedurile tehnice, acest elicopter să fie ridicat și transportat la baza aeriană. Este o anchetă în derulare. Cu siguranță vor participa și specialiști ai MAI și proprietarii elicopterului”, a declarat, joi, ministrul Lucian Bode.

Şi ministrul Muncii, Raluca Turcan, aflată în zonă, a ţinut să felicite personalul MAI care a intervenit de urgenţă pentru degajarea Pieţei Charles de Gaulle. “Felicitări pentru intervenția extraordinară!!!”, a scris Turcan pe pagina sa de Facebook.

“Felicitări forțelor MAI care astăzi au gestionat în timp real o situație dificilă care putea duce la o catastrofă. Am fost martora momentului când personalul MAI a degajat piața Charles de Gaulle într-un mod prompt și profesionist. Felicitări pentru intervenția extraordinară!!!”

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea