Guvernul României va majora pensiile în curând

Guvernul României va majora pensiile în curând! Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat, miercuri, că implementarea reformei privind sistemul de pensii general este în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), fiind responsabilitatea Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Există două cerințe în acest jalon fundamentale, cea referitoare la eliminarea inechităților din sistemul public de pensii și cea referitoare la reașezarea pensiilor din sistemul public de pensii.

„Respectiv pensiile mici să le aducem și să le corectăm la o valoare cât mai apropiată de nevoia aceasta și condițiile de viață pe care oamenii le au.

Din acest punct de vedere, cele două cerințe duc la o creștere a pensiilor, dar Ministerul Muncii sunt convins că are toate elementele și informațiile necesare pentru a oferi detalii tehnice asupra acestui subiect”, a spus el, miercuri, pentru B1 TV.

Potrivit lui, noua formulă de calcul a pensiilor va fi compusă din două elemente. Are ca prim element de calcul valoarea de referință, respectiv valoarea de referință a punctului de pensie, și cel de-al doilea element este numărul de puncte.

Acest număr de puncte se calculează ca și un raport simplu între salariul de încadrare lunar al omului raportat la salariul mediu brut din economie.

„Ceea ce înseamnă că modalitatea de calcul din sistemul public de pensii a pensiilor se apropie foarte mult de nivelul de contributivitate și de remunerație pe care l-a avut omul”, a explicat oficialul român.

Marcel Boloș
Marcel Boloș / SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Premierul României dă asigurări că vor crește pensiile

Vă amintim că, luni, premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat că pensiile mici vor crește cel mai mult, prin noua lege a pensiilor, ce va fi gata până la sfârșitul anului. S-au discutat trei variante pe Legea Pensiilor. Sunt inechități foarte mari. Din acest motiv, Comisia Europeană caută un echilibru social.

„Vom lua anumite măsuri fiscale, poate o să se regăsească și în reforma fiscală. Astăzi, am avut o discuție în ceea ce privește discuțiile care au fost pe Legea pensiilor. Sunt foarte multe provocări. Avem aceeași viziune în ceea ce privește leagea pensiilor generale. Este normal si corect că pensiile mici să fie primele mărite.

Nu putem mări cu același procent și pensiile mici și pensiile mari. Minimum de procent va fi inflația din anul respectiv, așa cum a fost și când am făcut când era domnul premier Ciucă. Vom vedea anvelopa la sfârșit de an, dacă vor crește peste inflație”, a declarat, luni, premierul României pentru Antena 3 CNN.