Noua lege propune o nouă formulă de calcul pentru pensii

Legea pensiilor ar putea fi schimbată total. Formula de calcul a pensiilor, potrivit noii legi, este complet diferită față de ce a fost până acum.

Metoda numărul 1, propune o nouă formulă de calcul bazată pe numărul de puncte obţinute în baza distributivității. Dar şi un nou principiu care împreună vor rezolva inechitățile existente în sistemul public de pensii. Generate de folosirea unui stagiu complet de cotizare. Diferit raportat la genul persoanei şi anul naşterii.

Calculul pensiei va avea în vedere contribuţia la sistemul de asigurări sociale. Dar şi vechimea realizată efectiv în muncă pe teritoriul României.

La calculul numărului total de puncte se va acorda un număr de puncte pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare de 25 de ani. Și anume: 0,25 sau 0,50 puncte vechime realizată pentru primii cinci ani şi 0,5 respectiv 0,75 puncte vechime realizată pentru următorii ani.

Numărul de puncte va fi hotărât după analiza de impact a Băncii Mondiale. Formula de calcul are trei scenarii de calcul a pensiilor de aici în colo. Cuantum pensie = VPR x număr total de puncte, unde VPR este valoarea punctului de referință VPP 25.

Stagiul de cotizare de 25 de ani nu este folosit

Stagiul de cotizare de 25 de ani din cadrul formulei de calcul a VPR nu este un stagiu folosit la calculul dreptului de pensie, ci la calculul VPR.

VPR (valoarea punctului de referinţă) este termenul din formula care face legătura dintre parametrii formulei de calcul prevăzuţi de Legea 263/2010. Și aici vorbim de valoarea punctului de pensie. Și media stagiilor de cotizare utilizată la calculul drepturilor de pensie pentru toate categoriile de beneficiari de-a lungul celor 57 de ani din sistemul de pensii.

Număr total de puncte = punctaje anuale + puncte vechime. Număr total de puncte= însumarea punctajelor anuale realizate şi a punctelor de vechime pentru stagiile realizate de peste 25 de ani.

Numărul de puncte vechime – este necesară ajustare. Mai ales pentru pensionarii care au contribuit la sistemul public de pensii de peste 25 de ani. Și se află în acest moment în indemnizația minimă socială. La data intrării în vigoare a legii, valoarea indicatorului de calcul al pensiei va fi de 71 de lei. ( respectarea criteriului din jalon referitor la introducerea unei noi formule de calcul).

Mecanismul de indexare va fi anual, în luna martie a fiecărui an, şi va avea în vedere majorarea cu rata medie anuală a inflaţiei din anul precedent (în luna martie a fiecărui an, deoarece atunci este cunoscută valoarea reală a inflaţiei din anul precedent)”, se mai arată într-un scenariu din documentul privind noua lege a pensiilor, prezentat la Antena 3 CNN.

Formula de calcul după Legea nr. 127/2018

Metoda numărul 2, propune formula de calcul din Legea nr. 127/2018. Formula de calcul: VPR x numărul de puncte realizate

VPR=VPP : 25

VPR face legătura dintre parametrii formulei de calcul prevazuți în legea 263/2010, şi aici vorbim de valoarea punctului de pensei şi media stagiilor de cotizare utilizată în calcului drepturilor de pensie pentru toate categoriile de beneficiari de-a lungul celor 57 de ani de sistem de pensii.

Numărul total de puncte realizate = însumarea punctajelor anuale

Stagiul de cotizare de 25 de ani din cadrul formulei de calcul al VPR nu este un stagiu folosit la calcului dreptului de pensie, ci la calculul VPR.

La data intrării în vigoare a legii, valoarea indicatorului de calcul al pensiei va fi de 71 de lei.

Vor fi indexări anuale

Mecanismul de indexare va fi anual, în luna martie a fiecărui an, şi va avea în vedere majorarea cu rata medie anuală a inflaţiei din anul precedent (în luna martie a fiecărui an, deoarece atunci este cunoscută valoarea reală a inflaţiei din anul precedent)”

Metoda numărul. 3, propune o nouă formulă de calcul bazată pe numărul de puncte obținute în baza contribuțiilor. Dar şi un nou principiu, care împreună vor rezolva inechitățile existente în sistemul public de pensii generate de folosirea unui stagiu complet de cotizare diferit, raportat la genul persoanei şi anul nașterii.

Calcului premisei va avea în vedere atât contribuţia la sistemul de asigurări sociale. Cât şi vechimea realizată efectiv în muncă, pe teritoriul României.

La calculul numărului total de puncte se va acorda un număr de punte pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare de 25 de ani. Și anume: 0,25 sau 0,50 puncte vechime realizată pentru primii cinci ani şi 0,5 respectiv 0,75 puncte vechime realizată pentru următorii ani.

Numărul de puncte va fi hotărât după analiza de impact a Băncii Mondiale (n.r consultantul pe această lege), se mai arată în documentul prezentat.