Încă trei companii vor fi listate la bursă

Mihai Precup, secretar de stat la cancelaria premierului, a spus, vineri, în cadrul unei conferinţe, că Guvernul României şi-a asumat să listeze la bursă încă trei companii până în 2026, prin PNRR.

Listarea Hidroelectrica a fost un proiect de ţară pe care am reuşit să-l ducem împreună cu toţii la capăt. Și să facem cea mai mare listare din istoria Europei de Est. Este un semn de încredere pe care investitorii l-au arătat faţă de piaţa de capital”, a explicat Mihai Precup.

Oficialul a afirmat că sunt 216 companii de stat, din care 9% sunt listate astăzi pe BVB. Potrivit lui Precup, aceste companii generează 7% din PIB-ul României. Companiile listate la bursă respectă cele mai înalte standarde de performanţă corporativă. Secretarul de stat spune că Guvernul României şi-a asumat să listeze încă 3 companii până în 2026, prin PNRR. Pentru moment, statul este la nivelul de a identifica acele trei companii care vor putea face obiectul listării la bursă.

„Statul a jucat un rol important în ceea ce priveşte dezvoltarea pieţei de capital prin listările de titluri de stat. Din iulie 2021 până în decembrie 2022 statul a reuşit să ridice 15 adune de lei. Cred că sistemul de impozitare a câştigurilor de pe piaţa de capital a fost unul foarte avantajos, 1% pentru deţineri peste 3 ani, 3% pentru deţineri sub un an. Ne aflăm pe o scenă competitivă la nivel european”, încheie Precup.

Implementarea guvernanței corporative este crucială

În altă ordine de idei, Bogdan Badea, președintele Hidroelectrica, a declarat că implementarea guvernanţei corporative în societăţile de stat este crucială. Asta pentru ca acestea să îşi arate adevăratul potenţial.

„Anul acesta a fost un an de referinţă în activitatea Hidroelectrica. Prin finalizarea procesului de listare. A fost un proiect vechi. A fost un proiect la care s-a muncit mult. De fiecare dată când am fost foarte aproape de listare, ceva s-a întâmplat. A venit o pandemie, s-a schimbat în legislaţie şi a trebuit să mai aşteptăm. Iată că în sfârşit, listarea Hidroelectrica s-a întâmplat.

Este o poveste de succes. Care cumva încununează toată activitatea din ultima perioadă. (…) Cred că implementarea cu adevărat a guvernanţei corporative în societăţile de stat este crucială. Pentru ca aceste societăţi să îşi arate adevăratul potenţial”, a afirmat Badea.

Acesta a menţionat că peste un miliard de euro au fost investiţi de către români în Hidroelectrica. Alături de companii private, dar fără a se lua în calcul fondurile de pensii şi investitorii instituţionali.

În viziunea lui Bogdan Badea, prin Ordonanţa privind măsurile bugetar-fiscale, Guvernul a înţeles că trebuie să decupleze reforma sistemului de stat de companiile care funcţionează pe principiul de guvernanţă corporativă.