Bogdan Badea cere guvernanță corporativă

Implementarea cu adevărat a guvernanţei corporative în societăţile de stat este crucială pentru ca acestea să îşi arate adevăratul potenţial, a declarat, vineri, într-o conferință, preşedintele Hidroelectrica, Bogdan Badea.

„Anul acesta a fost un an de referinţă în activitatea Hidroelectrica. Prin finalizarea procesului de listare. A fost un proiect vechi. A fost un proiect la care s-a muncit mult. De fiecare dată când am fost foarte aproape de listare, ceva s-a întâmplat. A venit o pandemie, s-a schimbat în legislaţie şi a trebuit să mai aşteptăm. Iată că în sfârşit, listarea Hidroelectrica s-a întâmplat.

Este o poveste de succes. Care cumva încununează toată activitatea din ultima perioadă. (…) Cred că implementarea cu adevărat a guvernanţei corporative în societăţile de stat este crucială. Pentru ca aceste societăţi să îşi arate adevăratul potenţial”, a afirmat Badea.

Românii au investit un miliard de euro în Hidroelectrica

Acesta a menţionat că peste un miliard de euro au fost investiţi de către români în Hidroelectrica. Alături de companii private, dar fără a se lua în calcul fondurile de pensii şi investitorii instituţionali.

„Ne bucurăm enorm că foarte mulţi români au venit acţionari în Hidroelectrica. A fost o muncă de echipă, împreună cu consultanţi, împreună cu avocaţii, cu toţi cei care au contribuit la succesul acestei listări. (…)

Sunt peste un miliard de euro pe care românii au dorit să-i investească în Hidroelectrica. Companii private fără să punem la socoteală aici fondurile de pensii. Și investitorii instituţionali. Un alt mare avantaj pe care l-a avut această listare (…) este faptul că a fost o listare doar la Bursa de la Bucureşti”, a spus preşedintele Hidroelectrica.

În viziunea lui Bogdan Badea, prin Ordonanţa privind măsurile bugetar-fiscale, Guvernul a înţeles că trebuie să decupleze reforma sistemului de stat de companiile care funcţionează pe principiul de guvernanţă corporativă.

Președintele Hidroelectrica este de părere că amestecarea companiilor cu sectorul bugetar nu va contribui la o creştere a performanţelor acestora. Badea a declarat că atâta vreme cât se funcţionează într-o piaţă competitivă nu vor fi performanțe. Atâta vreme cât competitorii sunt companii extrem de puternice atât finaciar cât și ca dezvoltare.