Vicepremierul Dragoș Anastasiu a explicat marți, în cadrul unei declarații oficiale, că Guvernul României trebuie să respecte angajamentele asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), printre care se numără listarea la Bursă a minimum trei companii de stat. În opinia sa, această măsură reprezintă o obligație clară, dar aplicarea concretă a acesteia implică inevitabil o decizie politică.

Dragoș Anastasiu: În PNRR ne-am luat noi obligaţia de a lista cel puţin 3 companii la bursă

În cadrul PNRR, Dragoș Anastasiu a reiterat că România și-a asumat în mod explicit listarea pe piața de capital a cel puțin trei companii cu capital majoritar de stat.

Această acțiune este considerată un pas necesar pentru atingerea unui jalon din planul de reforme finanțat de Uniunea Europeană. Anastasiu a precizat că neîndeplinirea acestei obligații ar putea compromite accesul la fondurile alocate prin PNRR.

În plus, vicepremierul a menționat că domeniile vizate pentru aceste listări sunt sectorul energetic și cel al transporturilor.

Dragos Anastasiu
SURSA FOTO: Facebook / Dragos Anastasiu

Potrivit acestuia, eficientizarea companiilor de stat poate fi discutată și realizată inclusiv prin atragerea de capital de pe piața bursieră. Totodată, Anastasiu a subliniat că deciziile privind selectarea companiilor sunt profund influențate de factorul politic.

„În PNRR ne-am luat noi obligaţia de a lista cel puţin 3 companii la bursă şi asta va trebui să facem, dacă nu vrem să ratăm jalonul, În rest, cu siguranţă, e o decizie politică, care va trebui să fie luată, şi una dintre variantele care pot fi discutate, în sensul eficientizării companiilor respective”, a spus Anastasiu.

Deciziile privind acțiunile suplimentare, de natură politică

Referitor la posibila listare de pachete suplimentare de acțiuni ale unor companii deja prezente pe bursă, precum Hidroelectrica, Dragoș Anastasiu a fost tranșant. El a afirmat că aceste decizii țin în mod clar de voința politică și trebuie corelate cu documente strategice naționale.

„După opinia mea, această decizie este una politică. Va trebui să ţinem cont de Strategia de siguranţă naţională şi Strategia României şi partidele politice în coaliţie vor lua această decizie”, a spus Anastasiu.

În acest context, nu a fost exclusă nici posibilitatea de a lista noi companii sau de a vinde noi tranșe de acțiuni ale celor deja listate, în funcție de deciziile care vor fi luate de liderii politici.

Viitorul companiilor de stat, analizat individual

Întrebat despre potențiale valuri de privatizări sau închideri de companii care nu mai sunt viabile din punct de vedere economic, Dragoș Anastasiu a optat pentru o abordare nuanțată. El a menționat că nu există o strategie unitară în această privință și că fiecare companie ar trebui analizată separat.

„În acest moment este foarte important ca fiecare companie să fie privită separat şi să aibă un plan de redresare.

Acolo unde există interes strategic al statului român, sunt decizii politice. Acolo unde deciziile pot fi luate La nivelul companiilor să le ia şi să se eficientizeze, sub o formă sau altă Şi nu cred că sunt oprite, în acest moment, de nimic în a lua deciziile respective”, a afirmat vicepremierul.

În același timp, el a punctat că acolo unde există un interes strategic pentru statul român, deciziile sunt exclusiv politice. În rest, companiile au libertatea de a lua măsuri interne pentru eficientizare, fără a fi blocate de reglementări sau intervenții externe.