Numărul persoanelor cu dizabilități a crescut brusc în unele localități din România
Ministrul Muncii, Florin Manole, a afirmat că persoanele cu dizabilități reale nu vor fi afectate, însă este necesar să se pună capăt fraudelor din sistem.
Potrivit oficialului, există localități în care au apărut brusc persoane cu dizabilități grave, care până acum câteva luni nu aveau astfel de probleme. Toți aceștia au aceleași parafe medicale și același diagnostic, iar, chiar și fără să fii medic, se poate observa că nu par să aibă probleme reale.
El a menționat că există deja o hartă care identifică localitățile cu astfel de beneficii sociale, indicând zonele problematice. A subliniat că scopul este combaterea fraudelor, nu afectarea persoanelor cinstite sau care au cu adevărat nevoie.
”Nu o să vă dau nume acum, că suntem într-o procedură în derulare, dar avem cazuri de localităţi cu apariţii bruşte de oameni cu dizabilităţi grave. Oameni care acum o lună, două, trei luni nu aveau nicio dizabilitate, care au toţi aceeaşi parafă de la acelaşi medic, cu acelaşi diagnostic. Mergi pe stradă, te uiţi la ei şi vezi, fără să fii medic, că nu au nicio problemă.
Genul ăsta de fraude…. Avem o hartă deja care suprapune localităţi cu astfel de beneficii sociale şi vedem unde e roşu. Vreau să zic că ţinta noastră este frauda, nu omul simplu, nu omul cinstit şi nu omul care are nevoie”, a declarat ministrul Muncii.
Este necesară o reformă în domeniul dizabilităților
Florin Manole a precizat că a convenit cu premierul Ilie Bolojan asupra necesității unei reforme în domeniul dizabilităților, menită să elimine fraudele din sistem.
Oficialul a spus că scopul nu este să afecteze persoanele vulnerabile sau cu dizabilități reale. A menționat că a primit un mesaj emoționant de la o mamă singură cu un copil cu dizabilitate și că astfel de oameni nu vor avea de suferit. Dimpotrivă, pentru ei trebuie găsite mai multe resurse, obținute din combaterea fraudelor, deoarece există cazuri de acest gen.
”Ţinta noastră nu este nici un om amărât, nici un om cu o problemă reală. Mi-a scris o mamă un e-mail, o mamă singură cu un copil, ea având dizabilitate. Este foarte emoţionant să citeşti mesajele oamenilor.
N-ai cum să nu te înmoi. Oamenii de genul acela nu vor avea de suferit. Pentru ei din contră, trebuie să găsim resurse mai multe pe care le scoatem din zona de fraudă. Pentru că avem cazuri”, a afirmat acesta.
Piața muncii din România, la un pas de prăbușire
România a alocat fonduri considerabile pentru formarea profesională, însă numărul angajaților a înregistrat o scădere ușoară, evidențiind dificultăți în eficiența aplicării acestor programe.
Ministrul Florin Manole a subliniat recent necesitatea unor intervenții pragmatice și imediate, în special având în vedere prioritățile strategice, cum ar fi consolidarea industriei de apărare, care se confruntă cu un deficit de personal calificat.
Deși România a alocat fonduri importante pentru programe de formare profesională și ocuparea forței de muncă, rezultatele obținute nu corespund așteptărilor. Florin Manole, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, a evidențiat recent într-o dezbatere o problemă gravă: deși anul trecut s-au cheltuit zeci de milioane de euro pentru aceste domenii, numărul angajaților a înregistrat totuși o scădere ușoară. Mai multe puteți citi aici.