Florin Manole spune că nu există risc de blocaj la casele de pensii, dar recunoaște nemulțumirile angajaților
Florin Manole a spus că nu e niciun pericol ca activitatea caselor de pensii să se blocheze, dar a recunoscut că angajații din sistem sunt nemulțumiți.
El a povestit că în acea zi a avut mai multe discuții cu sindicatele pe diverse subiecte și că, indiferent de cum merge economia, de ce decizii ia guvernul sau cine e premierul, e foarte important ca autoritățile să stea de vorbă cu angajații. Ministrul a mai spus că nemulțumirile angajaților de la casele de pensii sunt reale și că trebuie luate în serios.
În legătură cu sporul pentru condiții vătămătoare, Manole a explicat că s-a tot vorbit despre el în spațiul public, mai ales pentru că au existat exemple de persoane care câștigau foarte bine datorită acestui spor. Totuși, el a atras atenția că pentru un angajat cu salariu net de 4.000–5.000 de lei (sau, în unele cazuri, 6.000), tăierea acestui spor înseamnă o scădere vizibilă a veniturilor. Și că o astfel de reducere se simte mult mai puternic pentru cineva cu un salariu mai mic, față de cineva care câștigă deja 10.000 de lei.
„Nu, nu există riscul acestui blocaj. Azi a fost o zi în care am avut mai multe astfel de discuţii cu sindicatele pe mai multe teme. Indiferent de situaţia economică, indiferent de deciziile guvernului, indiferent de numele premierului sau de reformele anunţate mai bune sau mai rele, dialogul social e extrem de important. Angajaţii din zona caselor de pensii sunt nemulţumiţi, iar nemulţumirile sunt legitime.
Într-adevăr, sporul pentru condiţii vătămătoare a făcut carieră în dezbaterea publică din punct de vedere ale exemplelor de aşa nu. A făcut carieră pentru că se exemplifica cu oameni şi cu funcţii care câştigau mult peste medie şi care îşi sporeau veniturile prin acest mecanism.
Însă, pentru un om care câştigă 4.000-5.000 de lei net, de exemplu, la Casa de Pensii poate să câştige şi 6.000, dar nu toţi, reduci sporul de condiţii vătămătoare, e o diminuare a veniturilor, o diminuare care se simte şi asta trebuie să o admitem. Nu este la fel minus 1.000 de lei sau minus 500 de lei la venituri dacă ai 10.000 sau dacă ai 5.000”, a explicat Florin Manole pentru B1TV.
Angajații de la pensii lucrează cu dosare vechi, mucegăite – munca lor nu e deloc ușoară
Florin Manole a mai spus că angajații de la casele de pensii lucrează în condiții grele. A dat exemplul de la Ploiești, unde oamenii trebuie să se ocupe de dosare foarte vechi, unele aproape distruse sau afectate de mucegai. A explicat că munca lor nu e chiar una obișnuită de birou.
„Oamenii ăştia lucrează cu documente foarte vechi, unele dintre ele aproape distruse, unele atinse de mucegai. Adică nu e chiar o muncă de birou.”
Florin Manole: Nu toți bugetarii se lăfăie în bani – haideți să criticăm salariile cu adevărat mari
Întrebat de ce foști miniștri ai Muncii din PSD nu au rezolvat problema de la Prahova, Florin Manole a spus că situația e complicată și că nu e corect să vorbim despre un stat care ar fi prea „gras” sau despre bugetari care s-ar îmbogăți pe spatele statului.
El a explicat că salariile nu sunt exagerate și că nici condițiile de muncă nu sunt ușoare sau comode, așa cum cred unii. Din punctul lui de vedere, nu doar Ministerul Muncii, ci și alte ministere – cum ar fi cel al Fondurilor Europene sau al Sănătății – ar trebui să-i spună premierului și oamenilor din afară că e nevoie de mai multă atenție când vorbim despre aceste cazuri. Manole a adăugat că, dacă vrem să criticăm pe cineva, mai bine ne uităm la cei care câștigă 20.000–25.000 de lei pe lună.
„Nu sunt venituri exorbitante şi astea nu sunt condiţii de stat la birou, cum să zic, fără nicio problemă şi foarte confortabil.
Pentru genul ăsta de oameni, eu cred că şi Ministrul Muncii, dar nu numai, şi Ministrul Fondurilor Europene, şi Ministrul Sănătăţii şi aşa mai departe, trebuie să-i spună premierului şi trebuie sa spună opiniei publice ”Haideţi să măsurăm un pic cuvintele şi situaţiile.”
Şi haideţi să-i criticăm pe ăia care câştigă 20.000 sau 25.000 de lei”, a mai afirmat Manole.