Dragoș Anastasiu anunță un memorandum pentru crearea unui grup de lucru interministerial
Dragoș Anastasiu a explicat că urmează să fie aprobat un memorandum în cadrul următoarei ședințe de guvern, care are ca scop crearea unui grup de lucru interministerial pentru eficientizarea întreprinderilor publice. El a subliniat că obiectivele sunt creșterea veniturilor la bugetul de stat, reducerea subvențiilor și îmbunătățirea calității serviciilor, urmând modelul companiilor private.
Pentru a avansa în acest proces, va fi necesară modificarea legislației, însă orice schimbare va fi realizată în consultare cu Comisia Europeană și OCDE. De asemenea, el a menționat că acest demers este necesar și pentru a recupera întârzierile din PNRR și a evita penalitățile aferente.
„Imaginea de ansamblu v-a făcut-o primul ministru Ilie Bolojan. Vorbim despre un memorandum care o să treacă prin guvern la următoarea ședință și care are ca scop constituirea unui grup de lucru interministerial pentru eficientizarea întreprinderilor publice.
Vrem să avem mai mulți bani la bugetul de stat, mai puține subvenții, o mai bună calitate a serviciilor, la fel cum orice fel de companie privată gândește.
Pentru a înainta în demersul nostru va trebui să modificăm legislația. Fac precizarea că orice fel de modificare va fi făcută după consultări cu Comisia Europeană și OCDE. Am rămas în urmă cu câteva jaloane din PNRR. Deci facem acest demers și pentru a rezolva problema legată de penalitățile din PNRR”, a declarat el într-o conferință de presă susținută alături de premierul Ilie Bolojan.
Propunerile privind eficientizarea AMEPIP și a companiilor de stat vor fi discutate cu Comisia Europeană
Vicepremierul a precizat că propunerile privind eficientizarea AMEPIP și a companiilor de stat vor fi discutate cu Comisia Europeană, unde au început deja dezbateri tehnice și au primit semnale pozitive. În ultimele 10 zile s-au colectat date importante despre întreprinderile publice din România, iar AMEPIP a centralizat aceste informații, care urmau să fie publicate.
Potrivit lui, România are 1.326 de întreprinderi publice înregistrate la AMEPIP, dintre care 1.182 sunt la nivel local și 144 la nivel central, iar 842 sunt SRL-uri. Dintre acestea, 315 întreprinderi generează 96% din cifra totală de afaceri și angajează 173.000 din cei 256.000 de angajați din întreprinderi publice.
Veniturile totale ale tuturor companiilor sunt de 127 miliarde lei, iar cele 315 principale au venituri de 13,6 miliarde lei, reprezentând 96% din venituri.
Totalul subvențiilor este de 14 miliarde lei, iar companiile importante primesc 13,6 miliarde.
Profiturile cumulate sunt de 15 miliarde, iar după scăderea subvențiilor, profitul net pentru aceste companii este de 14,9 miliarde lei.
De asemenea, 266 de întreprinderi înregistrează pierderi chiar și după primirea subvențiilor.
„Revin la măsurile pe care le avem în vedere, care în acest moment sunt propuneri cu care vom merge în discuții cu Comisia Europeană, unde dezbaterile tehnice au început și avem semnale bune. Vrem să eficientizăm activitatea AMEPIP și a companiilor de stat din România.
Aș vrea să vă dau o radiografie: în ultimele 10 zile am făcut pași în ceea ce privește colectarea datelor. Vă dau câteva elemente și vă anunț că AMEPIP, chiar cu puțin timp înainte, a centralizat definitiv și a organizat date importante cu privire la companiile de stat. Mâine vor fi publicate.
Să vedem ce înseamnă întreprinderi publice în România: avem 1.326 de întreprinderi publice la AMEPIP, 1.182 la nivel local și 144 la nivel central. Avem 842 de SRL-uri. Dacă începem să triem și punem deoparte toate companiile centrale și companiile locale care au impact, avem 315 întreprinderi publice care fac 96% din cifra de afaceri a tuturor întreprinderilor. Din 256.000 de anagjați, 173.000 sunt în aceste 315.
Veniturile totale ale tuturor companiilor sunt de 127 de miliarde. Top 315 au 13,6 miliarde, adică 96% din venituri. Subvenții: total 14 miliarde, iar aceste companii 13,6%. Profiturile: 15 miliarde, dar scădem subvențiile. Pe to 315: 14,9 miliarde. Pierderi: 266 de întreprinderi generează pierderi după ce primesc subvenție”, a afirmat Anastasiu.
550 de companii de stat fără informații sau cu activitate minimă
Dragoș Anastasiu a explicat că, dintre cele 1.182 de companii locale, aproximativ 300 nu au depus date financiare, iar circa 250 au venituri zero, însumând în total 550 companii fără informații sau cu activitate minimă. În jur de 230 înregistrează pierderi, iar aproximativ 600 au până la 10 angajați.
El a detaliat că în sectorul apă-canal sunt 326 de companii, jumătate pe profit, iar cealaltă jumătate fie nu au date, fie au pierderi; există 146 de companii de salubritate și 61 de companii de transport.
De ieri au început să fie aplicate amenzi, AMEPIP nefiind până acum activă în acest sens, dar fără disciplină nu se poate face treabă. În privința consiliilor de administrație, în companiile locale există 493 poziții provizorii și 1.919 permanente.
Anastasiu a precizat că AMEPIP nu a fost operaționalizat complet din cauza întârzierilor în procesele de selecție, subliniind necesitatea unor pași importanți pentru îmbunătățirea selecțiilor și recrutărilor, iar persoanele sau firmele care fac selecția trebuie să aibă experiență relevantă în recrutarea unor astfel de specialiști.
„Ce se întâmplă cu cele 1.182 de companii locale? În jur de 300 nu au depus date financiare, deci nu știm despre ele nimic. În jur de 250 de companii au venituri 0. Astea sunt în total 550. În jur de 230 au pierdere și în jur de 600 au până la 10 angajați. Avem zone de activitate: apă canal (326), jumătate pe profit, jumătate fie nu știm de ele, fie au pierderi. 146 de companii de salubritate. 61 de companii de transport.
Începând de ieri, au început să curgă amenzile, până acum AMEPIP nu a amendat aceste companii, dar dacă nu avem disciplină nu se face treabă.
Ce se întâmplă cu CA-urile? În companiile locale 493 de poziții provizorii și 1.919 sunt permanente. Ce se întâmplă cu recrutările? Știm că AMEPIP nu a putut să fie operaționalizat final pentru că nu a reușit să termine procesele de selecție. Va trebui să facem pași importanți în ceea ce privește selecțiile și recrutările. Cei care fac selecția trebuie să fie persoane și firme cu experiență relevantă în a recruta oameni de acest calibru”