Ouăle brune vor dispărea din magazine

În doar câțiva ani, ouăle brune ar putea deveni o raritate pe rafturile magazinelor, iar această tendință a fost inițiată de către cea mai mare economie din Europa. Crescătorii din Germania au comunicat că își încetează livrările de ouă brune, argumentând că ouăle albe sunt mai rentabile din punct de vedere al costurilor de producție.

Crescătorii germani de pui adoptă tot mai mult găinile albe, semnificând că ouăle brune, cunoscute de mult timp de către consumatori, ar putea dispărea din rafturile supermarketurilor în următorii ani, conform informațiilor furnizate de Yahoo! News, citând dpa.

„Astăzi vedem deja din ce în ce mai puține ouă brune și, în curând, probabil că nu vor mai fi deloc”, a declarat Henner Schönecke, președintele Asociației Producătorilor de Ouă din Germania.

Au dispărut deja din magazinele cu discount

Fermierul spune că ouăle brune reprezintă în prezent aproximativ 30% din ouăle aflate în supermarketurile din Germania, dar au dispărut în mare parte din magazinele cu discount. În urmă cu doar un deceniu, în Germania se vindeau mai multe ouă brune decât ouă albe.

Numai câțiva fermieri regionali continuă să mențină găinile brune, însă acest număr este în declin, deoarece mulți crescători consideră găinile albe o rasă superioară pentru producerea de ouă, a declarat Schönecke. Găinile albe sunt mai ușor de întreținut, iar producția de ouă este mai eficientă pentru ele.

„Găinile albe au un potențial genetic mai mare decât găinile brune. Trăiesc și ouă mai mult”, a spus Schönecke.

„Găinile albe sunt mai ușor de ținut și mai mobile decât găinile brune”.

Schönecke a subliniat că găinile albe sunt adesea mai ușor de întreținut în ceea ce privește hrana și apa, fiind și mai ușoare și mai mici, similar cu ouăle pe care le produc. Acest lucru face ca procesul de depunere a ouălor să fie mai puțin solicitant pentru ele, a explicat fermierul.

Ouăle brune vor dispărea / Sursă: Dreamstime

De obicei, găinile cu pene maro depun ouă maro, în timp ce găinile albe produc ouă albe.

Schönecke, în vârstă de 51 de ani, conduce o afacere de familie la a patra generație în apropiere de Hamburg și a trecut complet la creșterea găinilor albe acum un an și jumătate.

Vârstnicii sunt cei care caută ouă colorate

În ceea ce privește gătitul și consumul lor, Schönecke menționează că nu mai există o diferență semnificativă între ouăle brune și cele albe. A adăugat că, în trecut, ouăle brune aveau tendința de a avea coji mai ferme, dar acum nu mai există nicio diferență în gust față de cele albe.

Un sondaj recent realizat de Asociația Centrală a Industriei Germane a Păsărilor de Curte a constatat că ouăle brune rămân mai populare în rândul persoanelor în vârstă, în timp ce consumatorii mai tineri sunt mai puțin interesați de culoarea ouălor și sunt mai atenți la aspecte precum condițiile pentru animale și proveniența locală a ouălor.

„Majoritatea consumatorilor sunt în mare parte indiferenți la culoarea oului”, a declarat un purtător de cuvânt al lanțului german de supermarketuri Rewe pentru dpa.

Dar există o excepție majoră în apropierea sărbătorii de Paște, când ouăle albe sunt în mod evident preferate deoarece sunt mai ușor de decorat, a completat acesta.