Mihaela Bilic, despre dilema românilor: Ouă Bio versus Ouă cu Omega 3. Care sunt mai sănătoase

Mihaela Bilic vine cu sfaturi nutriționale de sezon. Până la Sfintele Sărbători de Paște, când românii vor ciocni ouă roșii, mai sunt doar câteva zile. Oul, așa cum se știe, este unul dintre cele mai complexe alimente.

De obicei, ouăle sunt consumate dimineața, la micul dejun, dar sunt folosite și într-o varietate de feluri de mâncare sau chiar pentru prepararea deserturilor.

Mihaela Bilic a explicat beneficiile pe care le au ouăle asupra sănătății și diferența dintre un ou bio și unul îmbogățit cu Omega 3.

„Ou BIO sau ou cu Omega 3? Care merită cheltuiala? Toată lumea vrea să mănânce mai bine, să cheltuiască banii pe alimente de calitate. Când vine vorba despre ouă, chiar avem o gamă largă din care putem alege”, a scris medicul nutriționist pe pagina sa de Facebook.

Modul în care sunt ținute găinile face diferența

Diferența între ouăle bio și cele cu Omega 3 vine în mare parte din modul în care găinile care le produc sunt crescute și hrănite. Ouăle bio provin de la găini crescute în mod natural, hrănite cu hrană organică și având acces la spații deschise, în timp ce ouăle cu Omega 3 sunt produse de găini cărora li se administrează o hrană specială îmbogățită cu Omega 3, un acid gras esențial pentru sănătatea noastră.

„Diferența vine în primul rând de la modul în care a fost crescută găina: în “baterie” sau la sol. De știut că în această situație calitatea oului este aceeași. Indiferent de nivelul de stres și condițiile de viață în care trăiește animalul, din fericire găina nu știe să facă decât ouă bune. Analizele nutriționale nu au arătat diferențe calitative și cantitative pentru proteine, vitamine și minerale, conținutul oului este la fel de valoros indiferent dacă are cifra 0, 1, 2 sau 3 la codul imprimat pe coajă”, a precizat Mihaela Bilic.

Nutriționista a precizat că cifra trecută pe coaja oului indică modul în care găina care l-a produs a fost crescută:

  • Oul cu cifra 0 indică faptul că găina care l-a produs a fost crescută în sistem ecologic, având acces la spații deschise și hrănindu-se cu hrană organică.
  • Cifra 1 indică că găina a fost crescute în hale, dar are acces liber la cuibărit și la nisip.
  • Cifra 2 indică că găina a fost crescută în hale, fără acces la spații deschise.
  • Cifra 3 indică că găina a fost crescută în cuști mici, iar condițiile de trai sunt cele mai limitate.

Prin urmare, aceste cifre oferă consumatorilor informații despre modul în care găina care a produs oul a fost tratată și crescută.

„Condițiile și metoda de creștere a găinilor are un impact asupra prețului, în acest caz oul mai scump înseamnă viață mai bună pentru găină”, a precizat ea.