Zahăr sau îndulcitori?

De multe ori, tendința noastră este să alegem dulciuri sau sucuri „light”, în speranța că acestea nu vor avea efecte negative asupra siluetei noastre. Cu toate acestea, medicul Mihaela Bilic atrage atenția că acest lucru este greșit, deoarece produsele „fără zahăr” conțin adesea o mulțime de calorii.

Bilic a menționat că nu există o formă mai sănătoasă de zahăr și că toți agenții de îndulcire au același număr de calorii și același efect în organism, indiferent dacă este vorba de zahăr alb sau brun, zahăr de trestie sau de sfeclă, miere, sirop de arțar sau de agave. Ea a subliniat că zahărul este principalul responsabil pentru apariția cariilor dentare, crește procesele oxidative din organism și contribuie la îmbătrânirea și afectarea sănătății interne.

”Vreau să știți că nu există o formă mai sănătoasă de zahăr, toți agenții de îndulcire au același număr de calorii și același efect în organism, indiferent că folosim zahăr alb sau brun, zahăr de trestie sau de sfeclă, miere, sirop de arțar sau de agave. Zahărul este principalul responsabil pentru apariția cariilor dentare, crește procesele oxidative din organism, ne ruginește și ne îmbătrânește de la interior.

La polul opus se află îndulcitori artificiali, de tipul aspartam și zaharină, care au zero calorii și o putere de îndulcire de 100 până la 600 de ori mai mare decât zahărul. Taie pofta de dulce, nu modifica glicemia și sunt recomandați în diabet, cura de slăbire și Detox -ul de zahăr.

Mai există o gamă de îndulcitori numiți POLIOLI, care sunt alcooli naturali din zahăr și au jumătate din numărul de calorii al acestuia, adică 2 cal/g în loc de 4 cal pentru zahăr. Din categoria polioli face parte xilitolul, sorbitolul și manitolul. Doar xilitolul are aceeași putere de îndulcire ca și zahărul, celelalte două îndulcesc la jumătate”, scrie medicul nutriționist Mihaela Bilic pe o rețea socială.

Avantaje polioli (îndulcitori)

Bilic a menționat că efectul lor anti-carie este prioritar, deoarece sunt rezistenți la acțiunea bacteriilor din gură și opresc atacul acid asupra dinților. Ea a adăugat că xylitolul este utilizat în guma de mestecat, în bomboane și în pasta de dinți.

De asemenea, alcoolii de zahăr se absorb lent în sânge, au un indice glicemic scăzut și sunt recomandați în dieta pentru diabet. Aceștia conferă o textură cremoasă produselor în care sunt utilizați și au un aport caloric redus, ceea ce îi face potriviți pentru a fi utilizați și în cura de slăbire.

Dezavantaje polioli

Bilic a subliniat că o mare parte a poliolilor nu pot fi digerați și, odată ajunși în colon, fermentează, producând gaze și acizi grași cu efect laxativ. Prin urmare, un consum excesiv de xylitol poate duce la balonare și diaree. Ea a atras atenția, în special, asupra copiilor, care au tendința de a consuma în exces dropsuri sau gumă de mestecat.

De asemenea, la gătit pot apărea probleme, deoarece alcoolii de zahăr nu se dizolvă în apă. Pentru a putea fi utilizați în diferite preparate, poliolii trebuie asociați cu grăsime, ceea ce înseamnă că, deși economisim la zahăr, introducem în dietă 9 calorii pe gram din ulei. Bilic a sfătuit să citim cu atenție eticheta, deoarece un produs precum biscuiții „fără zahăr” poate conține multe calorii provenite din grăsime.