Luni, pe agenda Executivului se află forma finală a Ordonanţei de Urgenţă privind stabilirea cadrului instituţional şi financiar de gestionare a fondurilor europene în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezistenţa, precum şi pentru modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului Naţional de Redresare si Rezilienţa necesare României pentru accesarea fondurilor externe rambursabile si nerambursabile în cadrul Mecanismului de Redresare si Rezistenţă.

Amintim faptul că OUG-ul a fost anunțat încă de vineri, după şedinţa de Guvern, de către ministrul Fondurilor Europene, Dan Vîlceanu. Acesta declara atunci că OUG-ul trebuie pus în acord cu cu punctul de vedere al Consiliului Legislativ, în privinţa unor norme de tehnică legislativă.

Astfel, conform informațiilor transmise de către Guvern, în cadrul şedinţei urmează să fie supusă aprobării forma finală a Ordonanţei de Urgenţă privind stabilirea cadrului instituţional şi financiar de gestionare a fondurilor europene în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezistenţa, precum şi pentru modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului Naţional de Redresare si Rezilienţa necesare României pentru accesarea fondurilor externe rambursabile si nerambursabile în cadrul Mecanismului de Redresare si Rezistenţă.

Ce prevede noul proiect de OUG?

Referitor la forma finală a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă, aceasta este pusă în acord cu punctul de vedere al Consiliului Legislativ, a mai precizat Executivul.

În același timp, Executivul a mai precizat că Ordonanţa de Urgenţă privind stabilirea cadrului instituţional şi financiar de gestionare a fondurilor europene în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, precum şi pentru modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului Naţional de Redresare si Rezilienţă necesare României pentru accesarea fondurilor externe rambursabile si nerambursabile în cadrul Mecanismului de Redresare si Rezilienţă va fi revalidată de membrii Guvernului pentru a pune forma finală în acord cu punctul de vedere al Consiliului Legislativ, în privinţa unor norme de tehnică legislativă.

Amintim faptul că în cursul zilei de vineri, la finalul ședinței de Guvern, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu a prezentat prevederile Ordonanţei de Urgenţă care a fost adoptat şi care cuprinde fluxurile financiare din cadrul PNRR, respectiv instituţiile statului implicate în PNRR şi modul în care circulă financiar banii.

În același timp ministrul mai preciza atunci că o noutate din Ordonanţă este faptul că anumite investiţii vor fi efectuate prin Agenţiile de Dezvoltare Regională (ADR), care pot ajuta ministerele în proiecte sociale, precum educaţie sau sănătate. De asemenea, Vîlceanu a dat asigurări că banii nu vor merge la baronii locali ci la comunităţi.