O nouă victorie pentru Viktor Orbán. Susține că Ungaria se poate descurca, indiferent de ceea ce face Bruxelles

În acest context, premierul ungar a subliniat că banii puşi la dispoziţia statelor membre de către Bruxelles, ca sursă de reconstrucţie, reprezintă credite. Astfel, în cazul în care Ungaria nu va primi aceşti banii prevăzuți în PNRR din motive diferite politice, țara va merge singură pe pieţele internaţionale, pentru a compensa resursele lipsă.

Potrivit celor spuse de Viktor Orbán, ministrul Finanțelor a rezolvat probleme „într-un mod genial”. Prin intermediul unei construcţii complicate, ministrul a atras bani printr-un credit ale cărui condiţii sunt favorabile într-un mod, poate, fără precedent, a susținut Orbán.

Când va primi România bani din PNRR?

Amintim că premierul Florin Cîțu a declarat anterior că România chiar va primi sume foarte mari de bani de la Comisia Europeană. Astfel, țara noastră va beneficia de aproape 10 miliarde euro doar pentru infrastructura de transport, a declarat vineri Premierul.

„Astăzi doamna Ursula von der Leyen şi-a anunţat și va veni în România pe 27 septembrie, ceea ce înseamnă că PNRR este aprobat pentru România, așa cum am spus, înainte de finalul acestei luni.

Şi cealaltă veste bună: din cei 48 de miliarde de euro din toate programele de dezvoltare şi rezilienţă în Europa, 9,7 miliarde de euro sunt pentru transporturile din România. Deci, așa cum am spus, o sumă importantă se alocă României pentru transport și PNRR este aprobat efectiv, doamna Ursula vine să semneze pe 27 septembrie. După cum știți, până pe 25 este în Statele Unite.

Este în SUA până pe 25, deci nu are sens să discutăm, dar cine spunea că nu se aprobă acest PNRR – s-a aprobat și vine pe 27 şi o să fie foarte bine. Începem să implementăm acest proiect. Astea erau cele două ştiri. Până la finalul anului va veni primul avans din PNRR”, a declarat Florin Cîțu.

De asemenea, președintele Comisiei Europene a participat la toate semnările programelor naționale de redresare și reziliență.

„Pot confirma că finalizăm evaluarea PNRR-ului românesc. Îl vom concluziona în următoarele câteva zile. Președintele va vizita Bucureștiul pe 27 septembrie. Vom oferi mai multe detalii despre vizită cu puțin timp înainte să se întâmple”, a anunțat, vineri, la Bruxelles, Dana Spinant, director general adjunct al Departamentului de Comunicare din cadrul Comisiei Europene.

Sursă foto: Inquam Photos / Cornel Putan