Viktor Orban este atacat de la Budapesta: ”Locul Ungariei este în Europa!”. De ziua Sfântului Ştefan să afirmăm clar: locul Ungariei este în Europa şi ea va rămâne în Europa – a scris primarul general al Budapestei vineri pe pagina sa de socializare, cu ocazia aniversării înfiinţării statului ungar.

Gergely Karácsony a scris: cu un an în urmă „am început să tratăm angoasele, greutăţile şi durerile lunilor care tocmai au trecut, crezând că vom depăşi în curând perioada cea mai grea şi că viaţa noastră va fi reveni la normal”.

Viktor Orban este atacat de la Budapesta. Primarul General a reacționat public de ziua Sfântului Ștefan

„La acea vreme încă nu ştiam că ne aşteaptă o perioadă şi mai dificilă. Pierderea fiinţelor iubite, criza economică care a schimbat viaţa a mai multe sute de mii de oameni, norii ce s-au tot adunat deasupra noastră, plini de cruzime şi de discordie, au adus necesitatea unei schimbări.

Datorită moştenirii lăsate de Sfântul Ştefan, azi ne putem exprima grijile în limba maghiară. Acum avem nevoie de întemeierea unui nou stat, trebuie să reîntemeiem statul” – a scris Karácsony.

Edilul Budapestei a subliniat că scopul şi sensul funcţionării statului ungar nu pot fi altceva decât crearea unei ţări mai umane şi mai echitabile, „un proces care trebuie să înceapă în noi înşine”.

„Dominaţia celor puţini, dar violenţi” a împărţit Ungaria în două, deşi „statul nu poate fi construit pe ură, pe stigmatizare, pe retorica de război civil, ci doar pe cooperare şi compasiune” – a scris primarul, potrivit MTI.

”Statul de astăzi creează ţapi ispăşitori”

Gergely Karácsony a adăugat: statul de astăzi „creează ţapi ispăşitori în loc de soluţii şi incită mereu împotriva cuiva”, „instigă jumătate din ţară împotriva celeilalte jumătăţi”.

În opinia primarului general, „în locul statului nociv de astăzi trebuie întemeiat un stat nou, care să le ofere tuturor cetăţenilor stabilitate juridică, siguranţă publică şi posibilitatea unei vieţi demne”.

„Ceea ce am considerat de la sine înţeles şi am sărbătorit de 30 de ani în data de 20 august, Ungaria europeană, este acum în pericol”, a apărut „termenul grosolan de Huxit” care este „susţinut de intenţia meschină a puterii şi de lăcomia interesului economic” – a afirmat Gergely Karácsony.

Primarul Budapestei crede că în afara Europei există doar o viaţă mai săracă, mai lipsită de speranţă, mai vulnerabilă, „o viaţă pe care nimeni nu o poate dori copiilor săi”.

„De ziua Sfântului Ştefan să afirmăm clar: locul Ungariei este în Europa şi ea va rămâne în Europa. Nu ţara trebuie să plece, ci puterea care vrea să o scoată din Europa” – a mai afirmat Gergely Karácsony, care a urat Ungariei „la mulţi ani”.

Sursa foto: mediastandard.ro.