Maghiarii din Transilvania pun la cale o lovitură totală. Ei sunt chemați de Partidul Popular Maghiar din Transilvania să participe la referendumul organizat de Viktor Orban. Apelul este adresat tuturor maghiarilor din afara graniţelor Ungariei și vizează referendumul privind protecţia copilului, transmite Radio Kossuth Budapesta, citat de Rador.

Cel care a făcut anunțul a fost István Csomortányi, preşedintele partidului. Potriivt acestuia, în România se va demara o campanie de informare cu privire la întrebările care figurează pe chestionarul referendumului din Ungaria, iar în toamnă vor înainta Parlamentului român un referendum asemănător celui din Ungaria.

István Csomortányi a explicat că, atât timp cât Bruxelles-ul nu asigură niciun fel de protecţie celor mai multe milioane de minorităţi naţionale care trăiesc în Europa, în interesul comunităţii LGBTQ este capabil, potrivit afirmaţiei sale, să depăşească şi limitele graniţei legalităţii în cazul unor state membre.

Avem foarte multe motive ca să îi îndemnăm pe maghiarii din Transilvania

„Avem foarte multe motive ca să îi îndemnăm pe maghiarii din Transilvania, respectiv pe cei din Bazinul Carpatic să participe la referendum, pe de o parte, pentru că nu suntem de acord cu situaţia existentă la nivel european pe care am văzut-o în legătură cu atacurile lansate împotriva copiilor noştri, prin intermediul unor programe realizate de ONG-uri. Este clar că, mai devreme sau mai târziu, acestea vor pătrunde şi în Bazinul Carpatic. Vedem semnele modului în care Bruxelles-ul încearcă să ne forţeze să le acceptăm. Pe de altă parte, considerăm că este impotant să arătăm şi în privinţa acestei chestiuni că maghiarii din Bazinul Carpatic sunt uniţi.”, a comentat el.

Trebuie amintit că István Csomortányi, președintele PPMT a fost sancționat de CNCD în 2019 pentru că a apărut într-o fotografie făcând salutul nazist.  Csomortanyi Istvan a acuzat trucarea fotografiei și spargerea contului de Facebook, dar portalul Maszol.ro, citat de agenția MTI, a menţionat existenţa unei întregi serii de fotografii, realizate în acelaşi loc, în acelaşi moment, şi a prezentat şi o altă poză cu grupul.

Proiectul din Ungaria, inițiat de Fidesz – partidul premierului Viktor Orban, interzice diseminarea a ceea ce a numit conţinuturi care promovează schimbările de sex sau homosexualitatea în şcoli. Unii analişti au comparat iniţiativa cu legea „împotriva propagandei homosexuale” din 2013 din Rusia.