O nouă etapă în războiul dintre Ungaria şi Bruxelles!

Ungaria nu accepta banii UE în aceste condiţii, anunţă Viktor Orban!

Premierul Viktor Orban a anunţat, ferm, că ţara sa nu va accepta banii din fondul special al UE de reconstrucţie post-pandemie, în cazul în care aceştia sunt condiţionaţi de abrogarea controversatei legi anti-LGBT din Ungaria.

Şeful Guvernului de la Budapesta şi-a publicat decizia în gazeta oficială naţională vineri seara târziu, transmite agenţia DPA.

Recent, Ungaria a introdus un proiect de lege care restricţionează accesul tinerilor la reprezentări ale altor obiceiuri sexuale decât heterosexualitatea şi la referiri la alte identităţi de gen decât cea atribuită la naştere.

În replică la această lege, Comisia Europeană a declanşat proceduri de infringement împotriva Ungariei, acuzând guvernul de încălcarea drepturilor persoanelor lesbiene, gay, bisexuale sau transsexuale (LGBT).

Ungaria nu accepta o condiţie care nu se aplică şi celorlalte state membre

În acelaşi timp, Comisia Europeană se află în curs de aprobare a planurilor ţărilor membre de a cheltui ajutoarele pentru reconstrucţie plătite pentru a ajuta economiile să se redreseze în urma pandemiei.

Decretului premierului Viktor Orban vorbeşte despre o Comisie Europeană care întârzie aprobarea planului de reconstrucţie al ţării „din cauza respingerii politice a legislaţiei naţionale privind protecţia copiilor”. Ungaria va accepta doar un acord în care „Comisia Europeană nu impune Ungariei o condiţie care nu se aplică altor state membre”, se arată în decret.

Legea ungară a fost criticată pe scară largă pentru că restricţionează accesul tinerilor la informaţii despre moduri de viaţă non-heterosexuale. Viktor Orban intenţionează, de asemenea, să organizeze un referendum privind controversata lege.

Comisia Europeană nu a aprobat încă planurile de cheltuieli ale Ungariei. Cu toate acestea, există şi alte ţări care aşteaptă încă aprobarea. Comisia Europeană nu a legat aprobarea planurilor de legea Ungariei.

Bruxelles-ul a aprobat planurile mai multor ţări pentru a obţine fonduri prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă, componenta principală a programului de relansare NextGenerationEU.

Ungaria ar urma să primească aproximativ 7,2 miliarde de euro din partea Comisiei Europene.