Potrivit datelor prezentate de guvernul german și citate de EFE, daunele suferite la infrastructura rutieră ca urmare a furtunilor şi inundaţiilor care au avut loc în vestul Germaniei au fost estimate la circa 2 miliarde de euro.

Mai exact, potrivit sursei citate, doar repararea distrugerilor la calea ferată şi în gări ar costa circa 1,3 miliarde de euro, arată calculele făcute de Ministerul Transporturilor. Pe lângă această sumă, se mai adaugă și contravaloarea pagubelor provocate la autostrăzi, poduri, turnuri de comunicaţie, stâlpi de electricitate şi conducte de gaz.

În cursul zilei de miercuri, Consiliul de Miniştri urmează să discute despre suma care va fi acordată, sub formă de prim ajutor direct de urgenţă pentru sinistraţi, şi pe care ministrul finanţelor Olaf Scholz a estimat-o la circa 300 de milioane de euro.

Duminică, cancelarul german Angela Merkel a vizitat duminică regiunea împreună cu preşedinta landului Renania-Palatinat, social-democrata Malu Dreyer și urmează să mai efectueze și în cursul zilei de marți o altă vizită la o altă localitate afectată în landul Renania de Nord-Westfalia.

Angela Merkel, întâlnire cu Armin Laschet 

Aceasta urmează să se întâlnească cu premierul regional Armin Laschet, potenţialul succesor al Angelei Merkel în funcţia de cancelar federal la alegerile generale din septembrie, cel care a fost extrem de criticat pentru modul în care a gestionat această criză.

De menționat este faptul că până în prezent nu există o evaluare a sumei totale la care se va ridica ajutorul pentru reconstrucţie, cu toate că atât Scholz, cât şi ministrul de interne Horst Seehofer au declarat că este vorba de câteva miliarde de euro.

Amintim faptul că inundațiile din ultimele zile au afectat în principal landurile din vest deja menţionate, Renania de Nord-Westfalia şi Renania-Palatinat. S-au produs inundaţii şi în Saxonia (est) şi Bavaria (sud), dar de proporţii mult mai reduse.

Pe de altă parte, în vestul ţării, un bilanţ valabil pentru ziua de luni făcea referire la 163 de morţi şi 749 de răniţi, însă sute de persoane sunt în continuare date dispărute.