Germanii s-au arătat extrem de indignați în contextul în care Armin Laschet este premierul unuia dintre cele două cele mai afectate landuri, Renania de Nord-Westfalia (vest), unde au murit zeci de persoane, scrie AFP.

Totodată, el este și cap de listă al creştin-democraţilor (CDU), partidul Angelei Merkel, pentru alegerile legislative din 26 septembrie, a izbucnit în râs în timpul unui discurs de omagiere rostit de preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier.

În imaginile filmate, Armin Laschet stătea în spatele șefului statului și a fost surprins în timp ce râdea aproape un minut, alături de alte șase persoane. Imaginile au fost surprinse atunci când cei doi oficiali de stat se aflau în deplasare în oraşul Erftstadt (vest), extrem de devastat de inundaţii.

Deși președintele Frank-Walter Steinmeier își exprima condoleanțe pentru victime, Armin Laschet se amuza în spatele acestuia, lucru care l-ar putea costa câteva voturi pentru postul de cancelar al Germaniei.

În urma valului de critici, Laschet a scris ulterior că regretă comportamentul său, dar comentatorii și politicienii s-au grăbit să-l condamne. „Laschet râde în timp ce țara plânge”, a scris ziarul Bild.

Cum a fost surprins Armin Laschet

Filmarea a făcut înconjurul televiziunilor, dar și al internetului. A fost difuzată de sute de ori pe Twitter în cursul zilei de sâmbătă, dar și pe postul de televiziune local WDR, lucru care a provocat furia unor responsabili politici şi a numeroşi internauţi.

“Am rămas pur şi simplu mut”, a declarat pe Twitter secretarul general al Partidului Social-Democrat (SPD), Lars Klingbeil.

“O chestiune de caracter”, a notat cu cinism un alt responsabil al SPD, Kevin Kuhnert.

Acum însă, urmările inundațiilor au devenit centrul alegerilor germane care vor avea loc pe 26 decembrie. Toți candidații se grăbesc să ajungă în zonele afectate de inundații, încercând să facă cât mai multe lucruri.

Angela Merkel a transmis și ea la rândul ei un avertisment dur. „Inundațiile care au afectat Germania sunt rezultatul schimbărilor climatice”, a spus cancelarul. De cealaltă parte, Svenja Schulze, ministrul pentru mediu al SPD a subliniat faptul că „Schimbările climatice au sosit în Germania”.

De menționat este faptul că, înainte de incidentu în care Armin Laschet a fost surprins râzând, ultimul sondaj de opinie de săptămâna trecută îl prezenta ca favorit chiar pe el.

Totodată, sondajul Forsa a arătat că sprijinul pentru Uniunea Creştin Democrată (CDU) condusă de Laschet şi pentru “sora” sa bavareză Uniunea Creştin Socială (CSU) s-a menţinut constant la 30% în ultimele trei săptămâni, după ce în urmă cu o lună era de 28%.