Armin Laschet, noul lider al Uniunii Creştin-Democrate (CDU) din Germania și premierul Bavariei, Markus Soeder concurează pentru funcția de cancelar federal.

Potrivit Reuters, Armin mai trebuie încă să-i convingă pe alegători că va fi o soluţie mai bună decât premierul Bavariei, pentru a-i succeda cancelarului federal Angela Merkel după alegerile din septembrie, arată luni un sondaj de opinie, informează Agerpers.

De menționat este faptul că, Laschet a făcut o serie de declarații sâmbătă, când s-a descris drept o persoană care va vindeca divizările în rândurile CDU, după ce delegaţi ai partidului l-au ales să conducă Uniunea, plasându-l pe prima poziţie în ceea ce priveşte probabilitatea de a-i succeda Angelei Merkel în funcţia de cancelar federal.

Totuşi, acesta nu i-a convins pe deplin pe nemți. Se pare că 36% dintre alegători ar prefera să-l vadă pe Soeder cancelar al alianţei conservatoare a Angelei Merkel, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Forsa pentru postul RTL/ntv, după votul de sâmbătă, pe un eşantion de 2.000 de alegători. Laschet se situează pe locul doi în acest sondaj, cu 21%.

Cine este Sonder Markus, contra candidatul lui Armin Laschet

Markus Soeder conduce Uniunea Creştin-Socială (CSU), partidul-soră bavarez al CDU. Împreună ei formează „Uniunea” conservatoare. De obicei – dar nu mereu – candidatul alianţei pentru funcţia de cancelar provine din rândurile CDU.

De menționat este faptul că, Uniunea a înaintat de două ori un candidat din partea CSU, însă ambii au pierdut. Dar marja de 521 de voturi contra 466 în ceea ce priveşte victoria lui Laschet pentru preşedinţia CDU în faţa conservatorului Frioedrich Merz arată dificultăţile cu care se va confrunta Laschet în a unifica alianţa.

Totuși, în ciuda celor patru victorii înregistrate de Merkel în alegerile federale, Uniunea nu s-a simţit niciodată foarte confortabil cu orientarea centristă impusă de actualul cancelar.

„Pentru CDU, votul strâns arată că tensiunile din interiorul partidului cu privire la direcţia sa fundamentală vor continua”, potrivit analistului Greg Fuzesi de la JP Morgan. „O bună parte din partid vrea în mod clar să se facă un viraj în direcţia conservatoare”, a adăugat analistul.

Soeder, în vârstă de 54 de ani, a virat dinspre dreapta spre centrul moderat al eşichierului politic. În legătură cu ambiţiile sale politice, el se preface a fi modest: „Locul meu este în Bavaria”, îi place lui să spună.