Cine va fi următorul cancelar german? Armin Laschet, favorabil continuării orientării centriste a actualului cancelar german Angela Merkel, a fost ales cu o majoritate de 521 de voturi dintre cei 1.001 delegaţi invitaţi să voteze, transmite dpa-international.com

Trebuie menționat că Armin Laschet l-a devansat pe Friedrich Merz (466 voturi), rival al istoric al cancelarului şi favorabil unei cotituri spre dreapta, potrivit rezultatelor unui scrutin intern şi va conduce tabăra conservatoare în alegerile generale din septembrie, conform sursei menționate.

Cine va fi următorul cancelar german?

Tradiţional, şeful CDU devine candidat la cancelaria germană pentru „Uniune”, alianţa între CDU şi Uniunea Creştin-Socială din Bavaria (CSU).

Noul lider al CDU a câştigat alegerile în faţa altor doi candidaţi, ultraconservatorul Friedrich Merz şi expertul în politică externă Norbert Rottgen. Dar sondajele arată că adevăratul lider conservator popular este Markus Soder, membru al CSU. Până în prezent, niciun cancelar german nu a provenit din rândurile CSU.

În cursul alegerilor legislative din 1980 şi 2002, Uniunea a prezentat într-adevăr un candidat din partea CSU, dar scrutinul a fost câştigat de fiecare dată de social-democraţi, conform La Tribune.

Un sumar al tuturor candidaților

Armin Laschet este premierul celui mai populat land al Germaniei (Renania de Nord-Westfalia) şi un aliat al actualului Cancelar. Analiştii îl consideră pe Armin Laschet mai aproape ideologic de Angela Merkel, iar aceasta l-ar prefera drept succesor.

Friedrich Merz afirmă clar că îşi doreşte o distanţare de moştenirea politică a Angelei Merkel. Ultra-conservatorul, vechi rival al actualului Cancelar, încearcă să recâştige electoratul pierdut în favoarea extremiştilor din AfD la ultimele alegeri generale. O parte din electoratul CDU a migrat atunci înspre AfD din cauza politicilor moderate și centriste ale Angelei Merkel. Friedrich Merz a mai candidat pentru şefia CDU şi în 2018, fiind însă învins de lui Annegret Kramp-Karrenbauer, scrie digi24.ro

Norbert Roettgen a deţinut funcţia de ministru al Mediului între 2009 şi 2012, într-unul din guvernele conduse de Merkel. El este totuşi considerat un outsider, fiind căzut în dizgraţia Cancelarului. Norbert Roettgen este un centrist și susținător al valorilor tradiționale ale societății germane. Respectiv susținerea Uniunii Europene, parteneriatul franco-german și parteneriatul cu Statele Unite.