Ungaria ia din nou fața României! Florin Cîțu e departe de creșterea economică de la Budapesta, în ciuda optimismului debordant al Premierului.

Mai mult decât atât, Cîțu a anunțat pentru finele anului un avans PIB anual mult peste cel anticipat de Ungaria.

Ungaria ia din nou fața României! Avans exploziv al PIB

Economia Ungariei ar putea înregistra un avans de „aproximativ 7%” în 2021, a estimat miercuri Marton Nagy, consilierul pe probleme economice al premierului Viktor Orban, la o zi după publicarea datelor privind evoluţia PIB-ului în trimestrul doi din 2021, transmite MTI.

Nagy a declarat la postul de radio Kossuth că „s-ar putea spune cu un grad ridicat de siguranţă” că expansiunea economiei ar putea atinge pragul de 5,5% anul acesta.

Conform datelor publicate marţi de Oficiul central de statistică (KSH), economia Ungariei a înregistrat o creştere anuală de 17,9% în trimestrul doi din 2021 şi un avans trimestrial de 2,7%.

Datele arată că Ungaria este în topul redresării economice, alături de Suedia, Polonia şi România, a indicat Nagy.

El a explicat că fabricile care au fost închise în trimestrul doi din 2020 au operat la întreaga capacitate în perioada aprilie-iulie 2021, în timp ce s-a redeschis industria ospitalităţii.

De asemenea, s-au înregistrat creşteri solide în construcţii, retail şi servicii, a explicat oficialul ungar.

”Riscuri negative din cauza evoluţiei pandemiei”

El a admis că există riscuri negative din cauza evoluţiei pandemiei, dar eventualele restricţii vor fi la o scară redusă, indicând exemplul Israelului, care a impus acum restricţii mai puţin severe ca în 2020.

În context, Premierul Florin Cîțu a declarat că România a avut în trimestrul al doilea o creștere economică de 13,6%, semn că economia României și-a revenit după criza provocată de pandemie.

Produsul Intern Brut a crescut cu peste 6% în primele șase luni ale anului comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, a anunțat marți Institutul Național de Statistică. Pentru perioada aprilie-iunie, INS a anunțat o creștere economică de 13% față de trimestrul 2 din 2020.

Trebuie precizat că estimările inițiale vorbesc despre o creștere anuală a economiei românești de 7,4%, dar Florin Cîțu a ridicat miza, declarând recent că speră la un avans PIB în 2021 de două cifre, adică peste 10%.