Primele alegeri primare organizate de opoziţia din Ungaria au fost întrerupte din cauza unei supraîncărcări a sistemului informatic ce a dus şi la oprirea votului electronic. Liderii opoziţiei au dat vina imediat pe premierul Orban şi guvernul său, care, au argumentat ei, „se tem să vadă mase de oameni exprimându-şi opinia”.

Procesul de vot va fi reluat luni

Fidesz a replicat duminică și a invitat opoziţia să „nu dea vina pe alţii pentru propria incompetenţă”, poziţie subliniată şi de principalul cotidian pro-guvernamental, Magyar Nemzet, care a evocat „purul amatorism” şi „uriaşele probleme de organizare” ce au caracterizat primarele opoziţiei.

Majoritatea media proguvernamentale au ignorat, în general, aceste alegeri, primele de acest fel organizate de opoziţia care a decis să se unească pentru a prezenta candidaţi unici la legislativele de anul viitor, în speranţa de a detrona Fidesz.

Ungaria va fi printre ultimele state care vor părăsi blocul comunitar.

Ungaria trebuie să rămână membră a Uniunii Europene pentru a-şi asigura accesul în continuare pe piaţa unică a blocului, a declarat vineri premierul ungar Viktor Orban, transmite Reuters.

Ungaria va fi printre ultimele care vor părăsi blocul, în cazul în care acesta se va dezintegra, a adăugat Viktor Orban.

Premierul conservator naţionalist a asigurat că pentru ţara sa, care este beneficiar net al fondurilor UE, principalul motiv al rămânerii în Uniune nu îl reprezintă banii care vin de la Bruxelles.

„Dacă ne uităm la întregul an, primim mai mulţi bani de la Bruxelles decât plătim. Dar dacă scădem suma pe care o repatriază în fiecare an companiile occidentale, balanţa este negativă”, a menţionat el pe postul public de radio.

De ce este importantă Uniunea Europeană pentru Ungaria

Premierul Viktor Orban a mai spus că Uniunea Europeană este importantă pentru Ungaria datorită pieței pe care i-o furnizează. Presa internațională mai scrie că premierul ungar a declarat că Ungaria trebuie să susțină Uniunea Europeană și rămână în blocul comunitar.

Viktor Orban, pe care îl aşteaptă anul viitor un scrutin ce se anunţă intens contestat, a reuşit să atragă investiţii majore în industria automobilelor şi producătoare, ce au susţinut creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă, contribuind la o crearea unei imagini bune pentru guvernul său sub aspectul managementului economic.

El a menţionat că anul acesta creşterea economică va trece probabil de 5,5%.

Viktor Orban le va prezenta deputaţilor proiectele guvernamentale în cadrul şedinţei inaugurale a sesiunii de toamnă a legislativului.

Pe de altă parte, Ungaria, precum şi Polonia se află în dispută cu Bruxellesul în aspecte care merg de la libertatea presei la drepturile comunităţii LGBT, iar în iulie a.c. Comisia Europeană a lansat o procedură legală împotriva lor în legătură cu o serie de măsuri adoptate la Budapesta şi Varşovia şi despre care UE susţine că discriminează comunitatea gay, aminteşte Reuters.