Criza sanitară cauzată de pandemia provocată de coronavirus se întinde la nivel international. Potrivit OMS (Organizația Mondială a Sănătății) întreaga omenire este încă „îngrozitor de nepregătită” pentru o criză actuală și nu are „nici capacitatea de a pune capăt pandemiei actuale în viitorul apropiat și nici de a o preveni pe următoarea”, citează Financial Times, potrivit protv.ro.

Aparent, consiliul care monitorizează gradul de pregătire la nivel global pentru criza sanitară (Global Preparedness Monitoring Board – GPMB) a emis un raport ale cărui concluzii au demonstrat că statele lumii nu sunt încă pregătite pentru o viitoare pandemie, în ciuda pierderilor umane la nivel global, ce numără aproape 5 milioane de oameni.

Un nou raport GPMB

În ciuda progresele științifice de dezvoltarea de vaccinuri anti-COVID, Elhadj As Sy, copreședintele consiliului, și-a declarat dezămăgirea cu privire la multiplele tragedii existente. Printre acestea se numără: cumpărarea masivă de vaccinuri de către statele dezvoltate economic, deficitul devastator de oxigen în statele în curs de dezvoltare, generația actuală privată de o educație de calitate, distrugerea economiilor fragile și a sistemelor de sănătate.

„Dacă nu schimbăm cursul lucrurilor, vom irosi o oportunitate rară și efemeră de a implementa schimbările necesare”, a adăugat Elhadj As Sy, copreședintele consiliului.

Elhadj As Sy a precizat că „deficiențele au început de la vârf” cu Adunarea Generală a ONU, Consiliul de Securitate al ONU, Adunarea Mondială a Sănătății, liderii G7 și liderul G20. Potrivit acestuia, „toți s-au întâlnit în ultimul an, cu puține lucruri de arătat în afara declarațiilor de intenție și dovezi limitate că au avut un impact semnificativ asupra traiectoriei pandemiei”.

GPMB a argumentat în raport crearea unui OMS mai puternic, „cu mai multe resurse, autoritate și responsabilități mai mari.”

„A fost singura organizație cu mandatul și legitimitatea de a conduce pregătirea și răspunsul la situații de urgență sanitară la nivel mondial, dar nu avea resursele și autoritatea pentru a îndeplini această funcție”, transmite GPMB.

GPMB, atac asupra statelor dezvoltate

Tot acest raport arată cum diferența economică dintre state a mărit inegalitățile în ceea ce privește vaccinarea. Această inegalitate a dus la apariția de noi variante ale SARS-CoV-2. Aproximativ 63% dintre rezidenții din țările cu venituri mari au primit cel puțin o doză de vaccin, față de 4,5% în țările cu o economie slab dezvoltată.

GPMB a evidențiat faptul că statele afluente au continuat să ofere donații de vaccinuri și alte echipamente sanitare în loc să sprijine capacitățile de producție și transferurile de tehnologie pentru a ajuta zonele subdezvoltate.

GPMB este de părere că singura soluție la nivel global este instituirea un mecanism de finanțare colectivă în cadrul Băncii Mondiale. GPMB estimează o sumă de finanțare de cel puțin 10 miliarde de dolari și contribuții anuale din partea guvernelor, cât și din partea sectorul privat.